*Pe lista de aşteptare, încă 12 localităţi
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cofinanţează activitatea de inventariere a terenurilor. Mai exact, se plăteşte câte 6 lei pe hectarul măsurat, dar numai terenurile din mediul rural! Pentru oraşe nu se dau bani.
Vorbim de măsurotările care au fost făcute în toate unităţile administrativ-teritoriale nemţene, menite a se vedea exact care este situaţia terenurilor disponibile şi care ar putea face obiectul retrocedărilor în virtutea Legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist.
Măsurători care, obligatoriu, trebuiau făcute de firme specializate şi autorizate în operaţiuni de cadastru. O cheluială în plus, care nu era prinsă în buget, „impunerea” venind, undeva, pe la jumătatea anului trecut. În joc erau câte sute de milioane de lei vechi…
*Primele la plată, 56 comune
În prima fază, sub semnătura prefectului de Neamţ, Vlad Angheluţă, s-a trimis la Bucureşti, mai exact la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imbobiliară, o solicitare pentru o primă tranşă de plăţi în care au fost incluse 56 de primării rurale nemţene. Urma ca, imediat, să se transmită şi lista cu diferenţa de unităţi adminitrativ-teritoriale rurale care vor beneficia de banii destinaţi măsurătorii terenurilor, necesare inventarierii terenurilor în baza Legii privind retrocedarea proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Mai rămăseseră atunci 22 comune nemţene care urmau să fie incluse pe lista de plată făcută de ANCPI Bucureşti.
Cum se prezintă acum situaţia plăţilor cadastrale, ne spune Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Cu siguranţă, în această săptămână vor veni banii pentru plăţilor aferente celor 56 comune nemţene incluse iniţial pe lista trimisă la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imbobiliară. Nu este exclus să vină banii şi pentru alte 12 comune, cele pentru care prefectul Vlad Angheluţă a solicitat plăţi de la Bucureşti. Documentaţia pentru cele 12 unităţi administrativ-teritoriale rurale a fost trimisă în urmă cu vreo săptămână”.
Dacă se vor achita bani şi pentru cele 12 comune adăugate listei iniţiale, ar mai râmâne 10 comune care să intre la plată. Numai că acestea n-au făcut solicitări de bani la Prefectura Neamţ, ca apoi cererile lor să fie transmise la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imbobiliară Bucureşti. Cele 10 comune n-au cerut bani, întrucât măsurătorile cadastrale le-au achitat din resurse locale…
Aşa că, în judeţul Neamţ, ANCPI va face plăţi doar pentru 68 de comune, din totalul de 78.