Bani europeni pentru modernizare ferme

10/07/2014

*În Neamţ, un singur proiect!

*Dosarele se primesc până pe 18 iulie

* Proiectele se depun şi online

În 20 mai s-a dat startul primirii primelor proiecte din actuala finanţare europeană destinată modernizării exploataţiilor agricole şi sprijinirii fermelor familiale. Temenul limită de depunere a documentaţiilor  expiră în data de 18 iulie. Adică săptămâna viitoare.

La nivel naţional,  suma totală este de 150 milioan lei, din care 115 milioane de euro vor fi orientate către investiţiile efective în fermele vegetale şi zootehnice, iar 35 de milioane de euro vor merge pentru spijinirea fermelor de familie. Banii europeni destinaţi fermelor de familie vor fi împărţiţi în proporţie de 50% pentru sectorul vegetal şi 50% pentru sectorul zootehnic. Din păcate, nu-i vorba de o sesiune continuă de primire a proiectelor, aşa cum am preconizat. Asta pentru că noul PNDR nu fost încă aprobat, varianta oficială fiind transmisă Comisiei Europene în data de 1 iulie 2014.

* Bani mulţi, muşterii puţini…

Până la aprobarea noului PNDR, musai trebuiesc respectate vechile proceduri în privinţa depunerii şi finanţării proiectelor. Asta presupune ca fermierii, dornici de bani europeni, să dea iarăşi piept cu o birocraţie extrem de stufoasă şi să aibă parte de mai puţine facilităţi. Aşa se şi explică de ce, până ieri, la Oficiul Judeţen de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ a fost depus doar un singur proiect! De-o poftă!…

În condiţiile în care, pentru sesiunea de acum, APDRP a venit în sprijinul fermierilor cu o noutate:  Proiectele privind accesarea fondurilor europene  modernizării exploataţiilor agricole şi sprijinirii fermelor familiale se primesc şi în sistem online. Din vreme, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a publicat, pe site-ul său, Ghidul solicitantului de unde fermierii interesaţi pot găsi toate informaţiile necesare. Sunt aşteptaţi şi la sediul OJPDRP Neamţ pentru a le oferi  detaliile de care au nevoie. De altfel, aici au şi venit foarte mulţi. Dar iute au şi făcut cale întoarsă! După ce au văzut exact despre ce este vorba. Asta nu înseamnă că au renunţat definitiv la fondurile europene! Nu, dar aşteapă noile proceduri! Mai simple şi mai avantajoase!

Modernizare ferme

Modernizare ferme

* Pe bani europeni, investiţii între 700.000  – 2.000.000 euro

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 125.000 euro pentru fermele familiale  şi de maxim 2.000.000 euro pentru proiectele privind modernizarea exploataţiilor agricole. Proiectele de 1.000.000 euro vizează investiţiile de construcţii-montaj din sectorul vegetal, precum şi cele pentru achiziţii deutilaje -echipamente din sectorul zootehnic. Câte 700.000 euro se dau pentru priectele privind  achiziţiile de utilaje din sectorul vegetal.

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, existând însă posibilitatea majorării acestuia cu 10% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, 10% pentru investiţiile realizate în zonele defavorizate şi 10% pentru investiţiile destinate îmbunătăţirii eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşămintelor cu azotat şi tratamentului apelor reziduale în exploataţiile agricole.

Proiectele privind modernizarea exploataţiilor agricole se depun la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ  până pe 18 iulie, între orele 9:00 – 14:00. Cu excepţia ultimei zile, când proiectele se primesc doar până la ora 12, moment în care aplicaţia se închide.

Tina CONDREA