* Au fost depuse 142 de proiecte
* Până luna trecută s-au făcut plăţi de peste 35.544.000 lei
Ultima sesiune de primire a proiectelor privind încurajarea microîntreprinderilor din mediul rural a venit cu mai multe noutăţi. Un accent deosebit s-a pus pe activităţile productive şi nu atât de mult pe prestările de servicii pentru populaţia rurală, cum s-a întâmplat până acum. Apoi, cabinetele medicale umane şi cabinetele sanitar-veterinare sunt cele mai avantajate. Din stat, proiectelor depuse pentru aceste activităţi li se acordă 35 de puncte bonus.
După ce au luat cunoştinţă de toate modificările apărute în Ghidul solicitantului, IMM-iştii nemţeni şi-au ajustat proiectele în funcţie de noile cerinţe şi avantaje. Până să le vină „sorocul”, la OJPDRP Neamţ au fost depuse 142 de proiecte, din care doar 83 au fost declarate conforme cu normele europene de finanaţare. Proiecte care trebuie să treacă prin toate furcile caudine ale multor verificări şi evaluări, plus controale la faţa locului. Activităţi care se fac, în prima fază, la OJPDRP Neamţ, apoi la Centrul regional Iaşi, după care proiectele rămase în „competiţie” merg la Bucureşti. Până să ajună la bani, proiectele au un traseu strict de urmat, sunt de făcut mai mulţi paşi ce nu pot fi săriţi.
Cele 83 de proiecte ale întreprinzătorilor nemţeni sunt, acum, în prima fază a verificărilor, ele încă nu au plecat de OJPDRP Neamţ.
Finanţările pentru IMM-urile din mediul rural au făcut cu ochiul şi nemţenilor, la fiecare sesiune ei venind cu foarte multe proiecte. Cele mai multe treceau de primul „hop” al verificărilor, urmând cursul până la obţinerea fondurilor solicitate. Multe cu succes. Dovadă că, până luna trecută, valoarea totală a proiectelor nemţene pentru IMM-uri se cifra la 42.613.620 lei, din care deja s-a decontat 35.544.181 lei. Este vorba de 62 de beneficiari şi de 52 de proiecte finalizate.
* 200.000 euro, valoarea maximă a unui proiect
Sprijinul financiar european alocat pe Măsura 312 vizează dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Banii se dau atât petru microîntreprinderi nou create, cât şi pentru cele deja existente.
Investiţiile non-agricole productive se pot face în industria uşoară, în activităţi de procesare a lemnului cu excepţia mobilei, mecanică fină, ansamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje. Fonduri europene se alocă şi pentru investiţii privind dezvoltarea activităţilor meteşugăreşti, servicii pentru populaţia rurală, producerea de energie regenerabilă.
Ajutorul public nerambursabil va fi de până la 70 % din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 50.000 euro/proiect dacă beneficiarii sunt PFA, 100.000 euro/proiect pentru microîntreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în transportul rutier şi 200.000 euro/proiect pentru alte microîntreprinderi.
Beneficiarii Măsurii 312 pot solicita plata unui avans de până la 20 % din valoarea ajutorului public.