Bani europeni disponibili pentru fermieri

17/03/2019

*Fonduri pentru pomicultură, procesare agricolă, irigații și poiecte pilot

*Din Neamț sunt depuse 5 proiecte pentru plantații de cătină și de afin

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale are disponibile pentru fermieri fonduri europene nerambursabile. În această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finanțare prin intermediul PNDR 2020. Cei care doresc să investească în agricultură și în dezvoltarea mediului rural mai au la dispoziție fonduri pentru sectorul pomicol, pentru procesare, pentru cooperare, pentru infrastructura de irigații. Recomand solicitanților să întocmească cu atenție întreaga documentație de depunere și, dacă au nevoie de informații suplimentare, să se adreseze experților noștri pentru clarificări, astfel încât să depună proiecte bune, cu șanse mari de a se concretiza în investiții utile mediului rural,” a precizat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț. 

Cererile de finanțare se depun online pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până la data limită stabilită în anunțul de lansare aferent fiecărei sesiuni sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri europene, nerambursabile au la dispoziție Ghidul solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR” în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

*Proiecte nemețeni pentru afin și cătină

O primă oportunitate deosebită o reprezintă investițiile care pot fi realizate în sectorul pomicol. Până în prezent, la nivel național s-au depus 28 proiecte de investiții în valoare de aproximativ 23,7 milioane de euro. De la noi sunt în derulare 5 proiecte nemțene pentru plantații de afin și cătină. Fondurile disponibile pentru depunerea altor proiecte sunt în valoare de peste 74,4 milioane de euro și pot fi solicitate până la data de 15 august 2019, dacă nu se epuizează până atunci ca urmare a cererilor de finanțare primite.

Tot în această perioadă sunt finanțate și investițiile în modernizarea unităților de procesare  prin intermediul schemei GBER. Fondurile disponibile pentru depunerea proiectelor, până la data de 30 iunie 2019, sunt în valoare de aproximativ 29,6 milioane de euro.

Pe o altă linie de finanțare se primesc proiecte europene pe componenta de infrastructură de irigații. La nivel național, până în acest moment au fost depuse 12 proiecte în valoare de 11,8 milioane de euro. Solicitanții interesați pot depune proiecte în limita plafonului de 288 milioane de euro, până în data de 31 august 2019, în limita fondurilor disponibile.

*Grupuri operaționale, proiecte pilot

Fermierii interesați pot depune cereri de finanțare pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și în cel pomicol. Alocarea financiară aferentă celor 2 linii de finanțare este de aproximativ 12,5 milioane de euro și este disponibilă până la data de15 martie și, respectiv 10 aprilie 2019. Până acum au fost depuse 12 proiecte în valoare de peste 4 milioane de euro.

Până la 30 aprilie 2019, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale acordă sprijin financiar din fonduri europene pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și cel pomicol. Alocarea financiară cumulată pentru cele două sectoare este de peste 11,4 milioane de euro.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU