Bancă pentru proiectele europene! 

Tina-Bani cadastru ruralMinisterele Agriculturii, Finanțelor, Fondurilor Europene și Dezvoltării Regionale pregătesc cadrul legal pentru crearea unei bănci de dezvoltare, pe model polonez, prin care să se asigure instrumentele financiare necesare creditării proiectelor implementate cu fonduri europene nerambursabile disponibile până în anul 2020.

Este o idee prin care statul poate să dea direct acestui nou concept de bancă anumite activități: de la plățile directe și de la bunul de plată, banii să se ducă direct în contul contractorului în maximum 2 zile. Fapt posibil  prin instrumente financiare oferite celor interesați, desigur, pe domenii de interes pentru economia  românescă. Cadrul instituțional și legal ar putea fi finalizat în luna mai sau iunie a acestui an. Exact din momentul în care fondurile europene nerambursabile încep să vină masiv pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

* Primarii şi fermierii nemţeni, la cheremul băncilor…

Dacă chiar s-ar înfiinţa o astfel de bancă, ar fi nemaipomenit pentru titularii fondurilor europene alocate pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Vorbim de investiţii ce urmează a fi realizate într- un mediu mai puţin atractiv pentru bănci. O primărie n-are mare trecere în faţa unei bănci, că nu prea are ce pune gaj. Sediul primăriei?…

Caz concret: Primăria Moldoveni avea în implemenare un proiect integrat în valoare de 2,5 milioane euro. Procedura impune ca, pe tranşe de plăţi, investiţiile să se realieze cu bani româneşti, după care se cere decontul de la Uniunea Europeană. În atari condiţii,  primăria avea nevoie de foarte mulţi bani ca să facă prima plată.  A apelat la un credit bancar în sumă de câteva miliarde  lei vechi, care i-a fost aprobat. Când să ridice banii, respectiva bancă s-a răzgândit, i-a pierit încrederea în acea administaţie publică locală.  Aşa că, Primăria Modveni era cât pe ce să piardă fnanţarea de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabilile…A găsit înţelegere în altă parte şi finanţarea europeană a fost salvată. Primăria  Moldoveni n-a pierdut banii, s-a ales cu un drum asflatat pe 6 km, o grădiniţă nouă, precum  şi modernizarea căminului cultural.

Nu mai spunem câte au de pătimit fermierii care au nevoie de credit bancar, pentru a dovedi că deţin partea de contribuţie la finanţarea unui proiect european. Ei cu ce să gajeze creditul? Pâmântul, animalele ori grajdurile nu prea stârnesc interesul băncilor…

* Eximbank, bancă pentru agricultori

Eximbank, banca de export-import a României, va fi transformată în bancă specială pentru proiectele finanțate cu fonduri europene nerambursabile. Adică va fi  bancă pentru agricultori, care  va ușura accesul la credite al fermierilor și, în plus, le va și garanta.

Este un lucru pe care nici o altă bancă nu îl putea face până acum pentru că nu avea posibilitatea legală. Acum, cele două facilități  – acordarea de credite și garantarea acestor credite – vin în tandem în aceeași entitate. E de sperat ca banca agriculturilor să devină funcțională cât mai repede cu putinţă. Acum se lucrează la proceduri, la reorganizare. Se spune că  până la sfârșitul acestui an banca agricultorilor va fi funcţională.

Tina CONDREA