Bacteria toxică din lacuri o fi o problemă de sănătate publică, dar nu și pentru șeful Direcției de Sănătate Publică

Apa Lacul Batca Doamnei* Dan Morenciu, șeful DSP Neamț, susține că instituția nu are atribuții în verificarea apelor menajere deversate în cursuri de apă! * Conducerea DSP Neamț a mai făcut unele precizări privind contaminarea apelor de suprafață din Lacul Bâtca Doamnei cu bacteria Clostridium

În contextul isteriei declanșate în județul Neamț privind potabilitatea apei pe care o bem și pentru că „pisica moartă“ se aruncă de la o instituție la alta în cazul depistării sursei de infectare a apelor care ajung, mai apoi, să fie „digerate“ tot de om, conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț a ținut să transmită unele precizări privind atribuțiile pe care le are instituția în toată această poveste. Așa am aflat că DSP analizează, prin laboratorul său, doar apa din rețeaua de distribuție. Fără a avea atribuții de monitorizare și control a apelor uzate, a apelor de suprafață și a cursurilor de apă! Chiar dacă logic ar fi să se ocupe și de acest aspect care, până la urmă, ține de SĂNĂTATEA PUBLICĂ. Asta pentru că, iată, captările de apă pentru alimentarea populației cu apă potabilă se face printr-un proces de tratare a apei fix din cursuri de apă. Și s-a dovedit că încărcătura microbiologică pe care o au apele de suprafață, cursurile de apă captate din care se fac, de regulă, captările pentru distribuție în rețeaua de apă a orașelor, are o importanță majoră, pentru că și tratarea apei se poate face până la un punct. Nu poți băga clor cu nemiluita, pentru că și acesta devine toxic.

În data de 2 februarie 2016, când Compania Județeană Apa Serv a anunțat DSP Neamț despre contaminarea cu Clostridium perfringens a apei de suprafață Lacul Bâtca Doamnei și a luat măsura de a opri alimentarea din această sursă, trecând pe alimentarea din sursa de subteran, de la Vaduri, astfel încât locuitorii orașului Piatra Neamț plus cei de la Dumbrava Roșie și până la Roznov să poată bea apă bună, potabilă. Iată ce transmite conducerea DSP Neamț: „Cu privire la controalele efectuate de DSP Neamț în ceea ce privește prevenirea și combaterea deversării apelor uzate menajere în apele de suprafață, aducem cu respect la cunoștință că monitorizarea și controlul apelor menajere deversate în canalizări sau cursuri de apă nu fac parte din atribuțiile specifice instituției“, semnează dr. Dan Morenciu, director executiv al DSP Neamț.

Domnia sa mai transmite că prin laboratoarele DSP Neamț se monitorizează apa trimisă spre consum, iar din data de 2 februarie 2016 și până la această dată, de 25 februarie 2016, apa recoltată și analizată a fost potabilă în totalitate în conformitate cu stas-urile din Lega nr. 458/2002 privind calitatea apei, inclusiv pentru STAS-ul  SR.EN.ISO 26461-2/2002 pentru parametrul „clostridium perfringens“.

Tot „pentru o mai bună informare a opiniei publice“, cei de la DSP Neamț ne spun și că nu au atribuții nici în caz de poluare accidentală a apelor de suprafață, dar că nu dau înapoi dacă sunt solicitați să ajute! „În conformitate cu atribuțiile stabilite prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1078/2010 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a DSP-urilor, atunci când are loc o poluare accidentală a cursurilor de apă, DSP Neamț nu are atribuții în acest sens, atribuțiile ale fiind exclusiv pentru apa potabilă. (…) În ceea ce privește cursurile de apă, lacurile, apele de suprafață și contaminarea acestora, DSP Neamț nu are atribuții conform ordinului sus-menționat, ci doar ca partener al altor instituții, care fac parte din structura Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Și în acest caz, fiind solicitată și trasându-i-se sarcina prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, DSP Neamț s-a implicat activ alături de SGA Apele Române în recoltarea de probe și efectuarea acestora pentru bacteria clostridium în laboratorul său propriu, precum și din alte surse, la solicitare“, se menționează în comunicatul semnat de dr. Dan Morenciu, șeful DSP Neamț.

În concluzie, încurcate sunt căile Domnului.

Geanina NICORESCU