Bacşişul ar putea fi impozitat!

Bacşişul va fi încasat pe un bon fiscal separat şi va fi impozitat fie ca venit suplimentar al angajaţilor, sau ca profit al firmei. Noile prevederi sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi aprobat prin ordin emis de Ministerul de Finanţe.

Conform noilor reglementări, prin bacşiş se întelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Firmele urmează să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacsisului rămân la dispozitia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. În cazul în care firma alege să distribuie aceste venituri angajatului, acestea se impoziteaza cu 16%, prin reţinere la sursă, cu precizarea că sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.

Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, la ora începerii programului de lucru, angajaţii vor menţiona într-un registru de bani personal sumele deţinute. Prin urmare, orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă suma justificată prin registrul de bani personali. Astfel, la solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor unde lucrează, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor. Dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment. Pentru diferenţe peste 1% se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. Dacă diferenţa e cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrata în casa de marcat, amenda aplicată va fi între 10.000 lei şi 15.000 lei. În cazul în care sumele depăşesc 1%, amenda ajunge la 20.000 lei, însoţită de suspendarea activităţii operatorului economic pentru unitatea în cauză timp de 30 de zile, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de doi ani.

Geanina NICORESCU