Azi noapte, la ora 00:00 Start oficial în campania electorală

Campanie alegeriDeși, neoficial, a început demult, abia azi noapte s-a dat startul, după lege, pentru campania electorală la alegerile locale din 5 iunie 2016. Știm că va fi un singur tur de scrutin, inclusiv pentru funcția de primar, că miza cea mai mare e Consiliul Județean, că președintele acestuia nu mai este ales uninominal, ci prin votul consilierilor. În județul Neamț, potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt așteptați la vot 470.816 de cetățeni, sunt 83 de birouri electorale de circumscripție la care se adaugă Biroul Județean.

Fără să mai aștepte ziua de 6 mai, politicienii nemțeni au început deja să se mângâie reciproc: „Atenționez pe ceilalți competitori electorali, îndeosebi pe cei de la PNL și PSD care ne-au obișnuit în anii trecuți cu tot felul de tertipuri, să se abțină de la nerespectarea legii și de practici necurate în secțiile de votare“, a spus Andrei Ignat, candidat independent. „Deși știu că cetățenii orașului nu agreează astfel de practici și vor fi solidari cu demersul nostru, cer sancționarea publică a oricăror încercări de deturnare a rezultatelor reale și firești ale alegerilor. În ce mă privește, voi face la fel ca și până acum, o campanie curată în dialog cu cetățenii orașului, pe stradă, în scările de bloc sau la locurile lor de muncă“, a adăugat Ignat.

„Cine e Andrei Ignat?“, pare să mire de-a binelea Eugen Țapu, șeful de campanie al PNL, fostul coleg de partid al candidatului independent. „Eu sper să avem o campanie curată, bazată pe proiecte”, năzuiește senatorul, care nu uită că se bate cu PSD: „Deși, avem semnale clare că adversarii noștri politici – de fapt, singurii adversari, care sunt cei de la PSD – vor face o campanie…dar noi suntem pregătiți să răspundem la orice fel de atac, sperăm, totuși, să nu fie foarte murdar“, a afirmat liberalul.

De cealaltă parte, mult mai experimentatul șef de campanie al PSD, deputatul Ioan Munteanu, se abține, cel puțin la început de campanie, de la atacuri frontale: „Întotdeauna când am avut atribuțiuni de coordonare a unei campanii electorale am stabilit cu întreg staff-ul antrenat în acea campanie, ca și în cea de față, că alegerile se câștigă cu argumente, și nu cu atacuri, numai cu argumente poți să convingi electoratul. În rest, e posibil să ne regăsim în fața diferitelor forme de ieșire în decor a celor care cred că, dacă încalcă legea sau vor arunca tot felul de cuvinte urâte, vor câștiga. Noi doar trebuie să convingem că suntem mai buni decât ei“, a spus deputatul.

Mai optimist în respectarea regulilor de campanie, poate și prin natura sa militară, este deputatul Constantin Moisii, coordonator din partea UNPR: „Cred și sper că va fi o campanie curată și constructivă, cel puțin așa îmi doresc. În ce privește UNPR, suntem deciși să venim cu proiecte, cu argumente, să nu ne lăsăm provocați și nici să nu intrăm în polemici inutile. Până la urmă, ne adresăm unei populații care are nevoie de soluții, nu de certurile politicienilor. Lumea nici nu mai suportă așa ceva“, a spus deputatul.

Mariana OLTEAN TUDOSE