Azi noapte a început campania electorală

La ora 00:00 din noaptea de 10 spre 11 noiembrie a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, campanie al cărei start neoficial a fost furat cu cel puțin două luni înainte de către unele formațiuni.

Zece partide (alianțe, uniuni) și patru candidați independenți au depus candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Neamț, în total – 146 de candidați.

Pe buletinele de vot din județ, primele locuri sunt ocupate, prin tragere la sorți, de Alianța Liberal Democrată (ALDE),urmat de UDMR – partid care în 2012 a obținut 480 de voturi la Neamț, PSD și PNL, ca partide parlamentare.

Pe locurile 5-10 sunt Partidul Noua Românie, Partidul Alianța Noastră România, Partidul Uniunea Salvați România, Partidul Mișcarea Populară, Partidul România Mare și Partidul România Unită.

Pe locul 11 la Senat este Carabelea Andrei, iar la Camera Deputaților, pe locurile 11-26 sunt formațiunile aparținând minorităților naționale din România, altele decât UDMR.

Abia pe ultimele locuri vin independenții, locurile 27-29, Daniela Pepene, Ion Spiridon și Sebastian Burduja.

Șapte parlamentari sunt în cursa electorală din cei aflați în funcție, dintre care doar doi dintre cei care au candidatla Neamț în 2012 sunt pe locuri considerate eligibile: Ioan Munteanu (deputat PSD, candidat pentru Camera Deputaților) și Eugen Țapu Nazare (senator PNL, candidat la Senat). Tot pe loc eligibil, naturalizat la Neamț, este Mugur Cozmanciuc, candidat la Iași în 2012, locul 1 pe lista PNL la Neamț în 2016.

Eligibil este considerat, de electoratul de dreapta mai cu seamă, locul 3 de la PNL, Camera Deputaților, pe care candidează Cătălin Drăgușanu.

Vlad Marcoci este pe locul 5, în care s-a poziționat, se zice, de bună voie, loc considerat neeligibil.

Doi dintre candidații actuali parlamentari, ambii pe locul 1, vin din afara județului: Daniel Chițoiu de la Giurgiu (ALDE) și deputatul Vasile Daniel Oadjea, locul 1 Senat la PRU, de la Iași. Cei mai mulți candidați sunt din Piatra Neamț – 58; Roman – 19; Târgu Neamț – 6; Bicaz – 3; Roznov – 2.

În Neamț sunt 471.317 de cetățeni cu drept de vot. În 2012, prezența la alegerile parlamentare a fost de 40,8%.

Autoritatea Electorala Permanentă (AEP) informează, într-un comunicat de presa, că la data de 8 noiembrie 2016, la nivel național, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016 este de 18.906.721, cu 17.499 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe aceasta temă, în data de 6 octombrie 2016.

Noutăți: alegerile parlamentare vor fi filmate pe 11 decembrie

Numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare din decembrie va fi înregistrata video și audio, a anunțat ministrul afacerilor interne, Dragoș Tudorache.

Alegătorii pot vota liniștiți, fără teama de a fi filmați. Acestora li se va scana cartea de identitate la fel ca la alegerile electorale locale din aceasta vară. Activitatea din cele 486 de secții de votare din Neamț va fi înregistrată doar după închiderea urnelor. Filmarea va fi asigurată de operatorii de calculator. Terminalele informatice necesare înregistrării vor fi asigurate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Operatorul de calculator va trebuie sa realizeze filmarea dintr-un punct fix, care să acopere toată suprafața derulării procesului de numărătoare a voturilor.

Înregistrările vor fi păstrate timp de trei luni de la momentul publicării rezultatului oficial al alegerilor in Monitorul Oficial.

Ce nu este voie?

Instigarea: Sunt interzise „orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică“. Valabilă și în trecut, această regulă a fost deseori încălcată.

Afișele, numai în locuri autorizate:nu se pot lipi afișe decât în spații stabilite de fiecare primărie în parte. În spațiile din interiorul proprietăților private se lipesc numai cu acordul proprietarului. Ele nu trebuie să fie mai mari de 50/35 cm, nu trebuie să conțină combinații de culori sau semne grafice care să evoce simboluri naționale ale statului român sau ale altui stat.

Materiale electorale interzise: bannere, mesh-uri, steaguri, publicitate pe vehicule, panouri publicitare etc. Pe scurt, nu au voie decât cu afișe, broșuri, pliante și alte materiale din aceeași categorie.

Liniște: candidații nu mai au voie să se plimbe prin localități cu vehicule din care să se audă sloganuri.

Limitări pe donații: partidele și candidații independenți nu au voie să primească donații de la instituțiile publice, sindicate, culte religioase, de la state sau organizații străine.

Au voie să primească donații sau împrumuturi doar de la persoane sau companii private, inclusiv instituții de credit. Există limite maxime impuse de un ghid dedicat finanțării campaniei electorale, întocmit de AEP.

Mariana OLTEAN TUDOSE