Azi încep simulările la BAC, profesorii încearcă o nouă boicotare

Profesorii se pregătesc să boicoteze simularea examenelor de Bacalaureat, programată să aibă loc începând de astăzi, 19 martie. Membrii de sindicat din peste 1.100 de unităţi de învăţământ, din care 39 la Neamţ, au semnat că sunt de acord să boicoteze simulările examenelor naţionale. La simularea Evaluării Naţionale, din cele 39 unităţi, doar 16 au mai protestat prin această formă, iar în faza corectării lucrărilor au cedat şi acestea.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost rezolvate problemele salariale discutate în ultima vreme cu reprezentanţii Guvernului, dar si de comasările unităţilor de învăţământ sau concedierile ce ar putea urma.
FSLI, Federatia Sindicatelor Libere din învăţământ a anunţat încă din februarie că, „în urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018”.
Principalele revendicari sunt soluţ ionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic dupa intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizari de personal şi de soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizari de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale; creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară.
Un alt punct important este modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „INVATAMANT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică. Un punct din revendicări la care nu vor să renunţe este cordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
Simularea examenelor de Bacalaureat, pentru clasele a XI-a şi a XII-a, debuteaza azi, 19 martie, cu proba de Limba şi Literatura Română. Pe 21 martie va fi proba obligatorie a profilului. În 22 martie este programată proba la alegere a profilului şi specializării, exclusiv pentru elevii clasei a XII.
Rezultatele vor fi anunţate pe 30 martie.
Geanina NICORESCU