Avocatul Alinei Mararu, soţia interlopului Gheorghe Mararu care a fost ucis de Cristian (Falău) Chilat pe 14 noiembrie 2010 în barul Cafe Latino din Piatra Neamţ, este trimis în judecată într-un dosar de înşelăciune cu terenuri, cu un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. Ciprian Olimpiu Mitoşeriu, avocat în Baroul Iaşi, este acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi că s-a raliat la o gruparea infracţională şi a săvârşit fapte de înşelăciune şi uz de fals. Avocatul ieşean i-a reprezentat pe Alina Mararu şi pe cumnatul acesteia în instanţă, şi a formulat pretenţiile băneşti faţă de Falău.
În actul de inculpare dat publicităţii ieri, procurorii anticorupţie arată că „în cursul anului 2006, pe fondul lipsei de reacţie a instituţiilor de stat implicate şi din dorinţa unei îmbogăţiri facile, inculpaţii Ifteni Gică Manuel, Chirilă Ciprian (ambii fără ocupaţie stabilă), Moraru Remus Daniel (avocat în cadrul Baroului Iaşi) şi Popa Elena (fostă Enache, inspector în cadrul Biroului de Cadastru al Primăriei Iaşi), s-au asociat în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri false şi declaraţii mincinoase, de bunuri imobile având o valoare de piaţă ridicată. Demersurile acestora au fost finalizate ori au rămas în faza tentativei, prin inducerea în eroare şi menţinerea în eroare a membrilor comisiilor de fond funciar, a magistraţilor învestiţi cu judecarea cauzelor civile deduse judecăţii şi a reprezentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi ce au soluţionat cererile de întabulare a dreptului de proprietate, formulate cu privire la drepturile de proprietate ale unora dintre membrii asocierii infracţionale, asupra terenurilor în cauză”.
Gruparea a acţionat până în 2009 şi a fost sprijinită de avocatul Ciprian Olimpiu Mitoşeriu. Sunt 11 inculpaţi în acest dosar care, potrivit rechizitoriului „s-au asociat, în perioada 2006-2009, în scopul obţinerii ilegale, prin folosirea de înscrisuri sau declaraţii false, de bunuri imobile (terenuri în intravilan) cu valoare de piaţă ridicată, aflate în domeniul privat al consiliilor locale Iaşi şi Miroslava, respectiv ROMSILVA RA. Prin această activitate infracţională, inculpaţii au obţinut sau au încercat să obţină şase terenuri în valoare totală de 1.701. 910 euro, pe care le-au traficat în interes propriu sau le-au transferat în proprietatea altor persoane în scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acestora. Valoarea terenurilor efectiv obţinute se ridică la 1.422.429 euro, iar valoarea celor pentru care fapta s-a consumat sub forma tentativei, se ridică la 279.481 euro”.
Gruparea era bine organizată, fiecare având ceva de făcut. Unii se ocupau de identificarea proprietarilor terenurilor pe care le râvneau, alţii falsificau actele de proprietate sau obţineau declaraţiile false de la proprietarii care conveneau să-i sprijine în demersurile lor ilegale, iar o funcţionară din cadrul Biroului de cadastru al Primăriei Iaşi, Elena Popa, identifica terenurile nerevendicate.