Avocaţii nemţeni susţin protestul colegilor evacuaţi

avocati

* Şi avocaţii romaşcani s-au trezit fără biroul din sediul judecătoriei

Avocatul Ioan Chelaru, decanul Baroului Neamţ, consideră că în cazul  colegilor de la Râmnicu Vâlcea s-a luat o măsură în forţă şi că este timpul ca părţile să aibă un dialog real.

“Instanţele sunt obligate să asigure avocaţilor un spaţiu pentru desfăşurarea activităţii, iar ce s-a petrecut la Râmnicu Vâlcea este o exagerare!”, a declarat ieri decanul Baroului Neamţ. “Este o măsură luată în forţă, care nu ştiu ce urmăreşte, dar eu personal nu sunt străin de aşa ceva. Şi la Roman am trecut printr-o situaţie similară, dar am discutat cu preşedinta judecătoriei şi până la urmă s-a găsit înţelegere şi situaţia s-a dezamorsat”.

Avocaţii vâlceni s-au trezit la finele anului trecut cu sigiliu pe uşa biroului din cadrul judecătoriei, un spaţiu pe care îl au în folosinţă de 70 de ani. Motivând că nu au spaţii suficiente, pe 30 decembrie 2013 conducerea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a sigilat o mare parte din spaţiul destinat avocaţilor, apoi i-a evacuat pe avocaţi.

“Consider că ambele părţi trebuie să stea la masa dialogului, pentru că orice se poate rezolva cu înţelegere. Urmează să luăm o decizie când se va întruni consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor, însă la Râmnicu Vâlcea este o acţiune în forţă care trebuie dezamorsată”, a mai spus decanul Ioan Chelaru.

Avocaţii vâlceni reclamă faptul că spaţiul în care funcţionau până de curând a fost închis şi ei nu şi-au putut relua activitatea. “Consiliul a luat decizia prezentului PROTEST public după ce a încercat medierea, dialogul constructiv, venind cu propuneri alternative de spații pentru instanțe, pentru care a și făcut demersuri instituționale în data de 30 decembrie 2013 la Ministerul Justiției și Consiliul Județean Vâlcea, deși nu era atribuția Baroului. Măsura evacuării devine, în aceste condiții, un atac la adresa profesiei de avocat și, pe cale de consecință, un atac la buna funcționare a justiției în ansamblul său. În aceste condiții, având în vedere că o astfel de situație poate să apară la oricare dintre instanțele din țară, facem APEL la SOLIDARITATEA tuturor membrilor corpului avocațial și Barouri”, se arată în comunicatul semnat de avocata Monica Livescu, decan al Baroului Vâlcea.

Protestul avocaţilor vâlceni este susţinut, pe lângă colegii de la Neamţ, de cei din Suceava şi Giurigiu, dar cu siguranţă că până la soluţionarea conflictului numărul acţiunilor de solidarizare va creşte. Ieri, Uniunea Naţională a Barourilor din România a făcut un apel public la ajungerea la o înţelegere. “Comisia Permanentă a U.N.B.R. îşi manifestă profunda preocupare faţă de faptul că măsura a fost dispusă în absenţa unui dialog prealabil instituţional, real şi constructiv, firesc între participanţi la opera de realizare a justiţiei, cu atât mai mult cu cât dreptul avocaţilor la utilizarea gratuită a unor spaţii corespunzătoare în incinta sediului instanţelor de judecată, pentru asigurarea serviciului de asistenţă judiciară, este consfinţit prin lege, la art. 79 din legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, precum şi faţă de împrejurarea că unui asemenea dialog a fost preferată transmiterea în spaţiul public a unor poziţii şi opinii subiective ale persoanelor care au competenţe decizionale la nivelul instanţei menţionate”. Poziţia UNBR este de sprijinire a protestului avocaţilor vâlceni şi de solicitare publică tuturor instituţiilor responsabile să se implice în “restabilirea normalităţii, în spiritual respectării legii şi a profesiei de avocat”.

Cristina IORDACHE