“Avocat” plătit cu 26.000 lei

pacalitaMetoda “Accidentul” încă mai funcţionează

 

O femeie în vârstă de 63 de ani, din Piatra Neamţ, s-a lăsat impresionată de o voce care prin telefon s-a prezentat a fi un avocat şi a plătit prin transfer bancar 26.000 de lei pentru fiul ei. “Avocatul” i-a comunicat că acesta a fost implicat într-un accident de circulaţie şi că ar fi nevoie de o sumă de bani pentru împăcarea cu victimele. Femeia nu a stat o clipă pe gânduri şi vineri, 19 septembrie, după prânz, a fugit într-un suflet la bancă, a scos economiile şi le-a trimis în solicitantului. După ce valul de emoţii a trecut şi pietreanca a putut raţiona, din nou, şi-a dat seama că a fost trasă pe sfoară şi a mers să reclame la poliţie. “Polițiștii efectuează cercetări pentru identificarea autorului care în data de 19.09.2014, în jurul orei 14.00, a înșelat o femeie de 63de ani, din Piatra Neamț, care a contactat-o telefonic şi s-a recomandat a fi avocat, iar sub pretextul că fiul femeii a fost implicat într-un accident de circulaţie, i-a solicitat acesteia să trimită suma de 26.000 lei pentru a rezolva amiabil situaţia. Persoana vătămată s-a conformat şi a trimis printr-un serviciu bancar suma de bani, ulterior constatând că a fost înșelată”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Astfel de cazuri sunt tot mai numeroase în ultima vreme şi se pare că în ciuda avertismentelor repetate ale autorităţilor, nemţenii cad pradă unor infractori care se dovedesc buni psihologi şi lipsiţi de orice scrupul. Victimele lor sunt, fără excepţie, persoane în vârstă, care cad uşor în capcana şantajului sentimental la care apelează cei care folosesc metoda “Accidentul”. Pentru că victimele sunt contactate telefonic, oamenii legii au şanse reduse să-i depisteze pe astfel de şarlatani. Dintre numeroasele cazuri înregistrate în Neamţ, într-unul singur infractorii au fost prinşi şi trimişi în judecată. Este vorba despre Cătălin Mămăligaru (30 de ani) şi prietenul lui Ionuţ Vornicu (30 de ani), care recent au şi fost condamnaţi la şapte şi respectiv patru ani şi zece luni de închisoare. Prinderea lor a fost posibilă întrucât “tranzacţia” s-a făcut direct. În toamna anului trecut, Ionuţ Vornicu s-a întâlnit în faţa Casei de Cultură din Piatra Neamţ cu un bărbat care urma să-i dea banii ceruţi pentru rezolvarea amiabilă a unui accident, numai că bărbatul şi-a dat seama la timp de escrocherie şi a a anunţat poliţia, suspectul fiind prins în flagrant. Apoi a fost prins şi Mămăligaru, ambii fiind puşi sub acuzare pentru 8 fapte comise prin metoda “Accidentul” sau “Premiul”, în toată ţara.

Majoritatea infractorilor rămân neidentificaţi şi acţionează în continuare, reuşind să-şi găsească noi şi noi victime. Tocmai de aceea poliţiştii nemţeni vă sfătuiesc să nu daţi curs unor astfel de solicitări şi să verificaţi informaţiile legate de un posibil accident sau premiu pe care l-aţi putea câştiga, iar dacă nu aveţi cum, sunaţi de îndată la 112 şi cereţi ajutorul oamenilor legii.

Cristina IORDACHE