Aviara dă bătăi de cap în continuare în Neamț

24/02/2017

* Păsări moarte de aviară în Piatra Neamț, la Alexandru cel Bun și Pângărați * Județul Neamț se află pe locul doi din țară la numărul de cazuri depistate * Influența aviară a fost confirmată prin analize la 85 de lebede, rațe sălbatice și lișițe * DSVSA Neamț a interzis introducerea în gospodării a păsărilor sălbatice * Amenzi de până la 3.600 lei pentru nerespectarea deciziei autorității veterinare

Pe teritoriul municipiului Piatra Neamț și al comunelor Alexandru cel Bun și Pângărați există cazuri de influență aviară înregistrate la lebede, lișițe și rațe sălbatice, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț. Mai exact, din 83 de lebede găsite moarte a fost confirmat virusul gripei aviare la 25 dintre ele, iar pentru alte 16 se așteaptă rezultatul probelor trimise pentru confirmare la IDSA București. În lucru la DSVSA Neamț mai sunt 24 de probe prelevate de la lebede de iarnă găsite moarte în perioada 19-22 februarie 2017. Prin teste specifice au mai fost depistate pozitiv o lișiță găsită moartă și o rață sălbatică.

Pentru limitarea răspândirii bolii, conducerea DSVSA Neamț a dispus o serie de măsuri. „Toate păsările din localitate se vor ține închise în perimetrul exploatației, fără acces la lacuri și bălți; păsările se mențin în adăposturi închise sau, cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestic cu cele sălbatice. Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate medicului veterinar de liberă practică împuternicit, iar cazurile de îmbolnăvire la om se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om. Toate cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar sau la DSVSA Neamț, telefon 0730330660, fax 0233.226490, e-mail office-neamț@ansvsa.ro. Se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe , târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice. Subliniez că este interzisă introducerea în gospodării a păsărilor sălbatice“, a precizat dr. Sorin Ulea, director executive al DSVSA Neamț.

Nerespectarea prevederilor dispoziției DSVSA Neamț reprezintă încălcarea legii și poate fi sancționată cu amenzi de până la 3.600 lei!

La nivel național, cazurile de influență aviară, depistate la păsări sălbatice, au crescut  de la 85 la 105. Potrivit ANSVSA, cazurile au fost înregistrate în: Constanța – 42 de cazuri, Ialomița – 2 cazuri, Galați – 13 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamț – 26 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iași – 1 caz, Bacău – 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul București – 5 cazuri, Ilfov – 1.

Facem precizarea că proprietarii de păsări domestic afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Geanina NICORESCU