Avertizare pentru participanții la trafic

06/01/2017

* Toate drumurile din județ au fost practicabile * Polițiștii recomandă conducătorilor auto să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și la situația meteorologică existentă

În timp ce sud-estul țării a fost paralizat de viscol și ninsoare până aproape de granița cu Bacăul, în județul Neamț vremea de iarnă nu a pus probleme mari în trafic, toate drumurile au fost practicabile și cele câteva localități care au rămas fără curent electric de la viscol au fost realimentate până vineri după-amiază.

Polițiștii rutieri nemțeni s-au mobilizat încă de joi, odată cu avertizările meteorologilor, și acționează în permanență pe sectoarele de drum din județul Neamț pentru a nu exista persoane înzăpezite, blocate în trafic și expuse unor situații de risc, precum și pentru fluidizarea traficului rutier și îndrumarea a conducătorilor auto în ceea ce privește circulația rutieră pe drumurile publice. „Reamintim că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naționale cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile, circulația rutieră la nivel județean desfășurându-se în condiții de iarnă. Recomandăm conducătorilor auto să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și la situația meteorologică existentă“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Polițiștii nemțeni insistă ca șoferii să fie responsabili și să plece cu autovehiculele echipate corespunzător pentru circulația acestora în condiții de iarnă: anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcțional etc. Este obligatoriu ca toți conducătorii auto să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri care acționează pe arterele pe care se circulă îngreunat și să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

Polițiștii rutieri acționează cu efective sporite, în punctele cu risc ridicat de producere a evenimentelor rutiere și la orele cu trafic intens, atât pentru asigurarea fluenței circulației, cât și pentru siguranța deplasărilor participanților la trafic.

Pentru a nu apărea probleme legate de fluență la întoarcerea spre casă a celor plecați să-și petreacă sărbătorile, în special pe rutele dinspre stațiunile montane, Poliția Română vă recomandă să luați în considerare și oportunitatea alegerii unei rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.

Pentru a ajunge în siguranță acasă, conduceți cu viteză adaptată la starea carosabilului și măriți distanța în mers.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, precizează aceeași sursă.

Cristina IORDACHE