Avertizare emisă de Ministerul Sănătății: morții îmbălsămați poluează puternic pânza freatică!

Cimitir Pietricica*În sicriul fiecărui decedat va fi pusă o mostră care va conține minim 10 mililitri din produsul care a fost folosit la îmbălsămare, pentru eventuale examene toxicologice, dacă se vor raporta poluări ale solului sau ale surselor de apă * Dr. Elena Ciuchilan, șef Serviciul Județean de Medicină Legală Neamț, a precizat că la fiecare îmbălsămare se folosesc aproximativ doi litri de formol

Potrivit Ministerului Sănătății, aproximativ 1.000 de tone de substanțe folosite pentru îmbălsămarea cadavrelor ajung, anual, în pânza freatică. Atât timp cât nu există altă cale de conservare, oficialii s-au gândit că ar fi bine ca peste ani să poată fi identificată măcar produsul care a fost folosit, pentru eventualele examene toxicologice, dacă se impune deshumarea sau dacă vor fi raportate poluări ale solului sau surselor de apă cu acele substanțe toxice.

Astfel, în actul normativ publicat zilele trecute pe site-ul Ministerului Sănătății și supus dezbaterii publice se precizează că o mostră care va conține minim 10 mililitri din produsul care a fost folosit la îmbălsămarea decedatului de către firma de servicii funerare se va depune de către aceasta în sicriu, lângă trupul decedatului. Inițiatorii acestui document susțin că, dacă pentru fiecare cadavru se folosesc în medie 5-6 litri de lichid pentru îmbălsămare, la o medie de 200.000 de decese pe an, aproximativ 1.000 de tone de substanțe biocide ajung, în fiecare an, în pânza freatică.

Dr. Elena Ciuchilan, șefa Serviciului Județean de Medicină Legală Neamț, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, ne-a declarat că la fiecare îmbălsămare se folosesc aproximativ doi litri de formol. Referitor la prevederile propunerii legislative nu a dorit să-și exprime punctual de vedere, motivând că deocamdată nu a parcurs actul normativ. Proiectul de act normativ va rămâne pe site-ul Ministerului Sănătății până pe 29 iunie.

O altă prevedere inedită este că fiecare cadavru care va fi îmbălsămat de o firmă de pompe funebre va trebui să aibă o brățară cu datele de identificare ale respectivei firme. Mai exact, după îmbălsămare, fiecărui decedat i se va pune pe mâna dreaptă o brățară cu aceste date, pe care o va lua cu el în mormânt. Inițiatorii proiectului justifică măsura prin faptul că o astfel de brățară ar lămuri situațiile în care există sesizări ulterioare, eventual suspiciuni, din partea rudelor celui decedat, cum ar fi cele legate de serviciile de îmbălsămare. Potrivit noilor reguli, agenții economici care prestează servicii funerare vor fi obligați „să păstreze și arhiveze contractele de prestări servicii și copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani“.

În cazul persoanelor decedate prin boli infecțioase, administratorul cimitirului unde sunt înhumate va trebui să păstreze o evidență a acestora, ceea ce în prezent nu se întâmplă.

Direcția de Sănătate Publică Neamț va afișa pe site-ul propriu lista prestatorilor de servicii funerare autorizați, precum și lista documentelor necesare pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor emise de acestea în conformitate cu normele actualizate.

Și unitățile sanitare cu paturi pot afișa, la biroul de întocmire a formalităților în cazul decesului, lista cu prestatorii de servicii funerare autorizați, pe care o vor actualiza trimestrial, conform listei postate de DSP.

Geanina NICORESCU