Avertizare de vreme rea pe Ceahlău!

muntele ceahlau*Salvamont Neamţ atrage atenţia că urmează temperaturi de – 10 grade Celsius, ninsori şi viscol

*Câţiva studenţi ieşeni au rămas blocaţi pe platou, surprinşi de iarnă şi întuneric

Un grup de studenţi ieşeni au văzut moartea cu ochii după ce au dat piept cu viscolul pe platoul Ceahlăului şi nu au mai putut înainta. Ora târzie, frigul deosebit de puternic şi noaptea care se apropia i-a băgat în sperieţi pe tinerii care au urcat în masiv nu tocmai pregătiţi de ascensiune, ştiut fiind că vremea pe munte este schimbătoare, iar iarna se dă greu dusă. Studenţii ajunseseră pe platou, dar din cauza viscolului şi a întunericului nu au mai putut înainta, pierduseră orice reper şi se luptau să scape dintre jnepeni, unde călcau în zăpada până la brâu. Unii s-au panicat, deşi se vedeau luminile de la Cabana Meteo, şi au clacat, preferând să rămână pe loc, indiferent de consecinţe, decât să se mai mişte, speriaţi de pericolul de a cădea în prăpastie în orice moment din cauza mării albe de zăpadă care îi înconjura şi reducea drastic vizibilitatea.

Cei care aveau experienţă au ales să se salveze şi s-au încumetat să se deplaseze cu greu spre lumină, făcându-şi drum anevoie prin viscol şi lăsându-i în urmă pe prietenii care cedaseră nervos. Aceştia au sunat într-un final la 112 şi au fost salvaţi de echipajul de intervenţie Salvamont de la Baza Dochia. “La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de studenţi de la Iaşi au fost surprinşi de căderea nopţii şi de viscol între Vârful Toaca şi Cabana Dochia. Cum instinctul de conservare îşi spune cuvântul, conducătorii grupului şi cei mai antrenaţi i-au abandonat pur şi simplu pe cei mai puţin pregătiţi fizic şi au răzbit până la cabana Dochia”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Restul grupului a fost găsit după ce au cerut ajutor la 112, undeva sub Vârful Lespezi. Echipajul de salvamontişti de la Baza Dochia care s-a dus să-i recupereze i-a găsit epuizaţi, speriaţi şi plângând. Au fost conduşi la cabana Dochia, apoi salvatorii au mers din nou prin viscol după cei care au găsit adăpost temporar la Cabana Meteo şi au fost şi aceştia însoţiţi până la Dochia.

Este a patra operaţiune de salvare în ultima lună, neexistând nici un week-end în care să nu rămână blocaţi turişti în Masiv şi să nu aibă nevoie de ajutorul salvamontiştilor pentru a ieşi la liman. Astfel, numai în luna martie 14 persoane au fost salvate de la moarte sigură după ce cu toţii au făcut aceleaşi greşeli: au plecat târziu pe traseu, nepregătiţi, fără condiţie fizică şi fără să se informeze asupra condiţiilor meteo din Ceahlău, mai spune Raul Papalicef.

*Iarna revine în Masiv

Vremea din următoarea săptămână face ca şeful Salvamont să avertizeze turiştii care îşi propun să urce Masivul Ceahlău să ţină cont de înăsprirea severă a condiţiilor meteorologice, cu o prognoză care anunţă pentru acest sfârşit de săptămână temperaturi de -10 grade Celsius, ninsori şi viscol. Noul strat de zăpadă va creşte considerabil pericolul de avalanşă, fenomen care deja s-a produs săptămâna trecută, mai spune Raul Papalicef. În condiţii de iarnă, traseele din Masiv se parcurg în timpi şi de trei ori mai mari decât normal. “Pericolul producerii avalanşelor este critic! În aceste condiţii, odată cu venirea serii vizibilitatea scade foarte mult, în zona platoului nu există puncte de reper, iar jnepenii, potecile şi stâlpii de marcaj nu mai sunt vizibili, astfel că cei care urcă masivul trebuie să fie extreme de bine pregătiţi”, mai spune şeful Salvamont Neamţ.

Cristina IORDACHE