Avem nevoie să fim un popor unit

unirealascoala1

155 de ani de Unire, peste tot Romanul

Peste 250 de romaşcani, marea majoritate elevi ai instituţiilor de învăţămînt primar ori gimnazial, alături de cadrele lor didactice şi de reprezentanţi ai oficialităţilor locale s-au reunit, ieri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, la stejarul din strada Smirodava, aşa cum se procedează, de mai bine de 150 de ani în întreaga ţară, pentru a cinsti evenimentul şi a încinge tradiţionala horă.

Pentru a se evita problemele generate de aglomeraţie au fost prezente efectivele de pază ale Poliţiei Naţionale, poliţişti locali şi cîteva maşini de jandarmi. Circulaţia a fost oprită, în jurul orei 10, între străzile Tineretului şi C.A. Rosetti, unde s-au adunat iubitorii de istorie şi romaşcanii cu spirit patriotic.

Primăria a fost reprezentată de edilul şef Laurenţiu Dan Leoreanu, vicele Lucian Ovidiu Micu şi secretarul Gheorghe Carnariu, alături de alţi funcţionari şi reprezentanţi ai unor instituţii şi ai partidelor politice.

Alături de oficialităţile locale a fost prezentă şi Elena Udrea deputat de Roman şi Ion Creangă. Deputata a luat cuvântul în deschiderea ceremonialului vorbind celor prezenţi despre semnificaţia acestei zile şi despre problemele actuale ale ţării. Aşa cum a fost prezentă la Roman şi la 1 Decembrie, deputata a ales ca şi pentru Mica Unire să fie în mijlocul romaşcanilor pe care i-a susţinut şi care au susţinut-o atunci când a trebuit. « Astăzi avem nevoie mai mult ca oricând de exemplu marelui gest pe care l-au făcut înaintaşii noştrii, avem nevoie de exemplul unităţii. Avem nevoie să demonstrăm că ştim să respectăm interesul pe care îl are poporul acesta în aceste vremuri grele de dezbinare când domneşte ura şi noi avem nevoie de dragoste iar cuvântul solidaritate să ne caracterizeze pe toţi » a subliniat Elena Udrea în discursul său.

A fost, în cele din urmă, o sărbătoare a copiilor, care au organizat momente artistice minunate iar apoi au constituit cea mai mare masă a participanţilor la horă. „Aceasta este o sărbătoare importantă a noastră, data de 24 ianuarie 1859 reprezentînd cheia identităţii noastre naţionale şi ziua în care s-au pus bazele statului român modern. Vreau, cu această ocazie, să vă urez tuturor sănătate şi spor în toate“, a precizat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu. Au fost prezenţi pe scena de lângă veteranul stejar al unirii elevii de la şcolile « Calistrat Hogaş », « Sergiu Celibidache », « Al. I. Cuza » şi Colegiul Naţional « Roman Vodă ».

 

De la şcoala „Vasile Alecsandri“ Mica Unire a fost mediatizată pe Facebook

 

Elevii şi profesorii şcolii „Vasile Alecsandri“ au serbat într-un mod memorabil momentul Unirii la cea de a 155-a aniversare ieşind cu toţii afară în curtea şcolii unde au răsunat binecunoscutele versuri ale horei şi fiecare clasă s-a organizat ieşind peste 20 de mici hore ale micuţilor iar imaginile au fost postate imediat pe un site de socializare. Romaşcanii ce au vrut să-şi arate patriotismul şi de la ei de acasă au arborat la ferestre sau balcoane drapelul naţional.

Dan VASILIU