Avantajele si dezavantajele unei calatorii cu masina personala

03/05/2019

Daca planuiesti o calatorie cu masina, inseamna ca iti asumi sa petreci mult timp pe 4 roti fiind pregatit sa faci fata oboselii si aventurilor de tot felul. In timp ce unii oameni sunt turisti prin definitie, preferand ca vacanta lor sa aiba o singura destinatie in care sa se relaxeze si sa se rupa de agitatia cotidiana, altii tind sa fie calatori, savurand diversitatea mai multor destinatii si neprevazutul unui drum lung. Asadar, daca singurul obiectiv al masinii este sa te duca intr-un loc anume, unde iti vei petrece intregul sejur, te sfatuim sa-ti regandesti planul de actiune.

Calatoria cu masina vine la pachet cu foarte multe responsabilitati, a caror asumare merita, doar daca vrei sa descoperi mai multe destinatii si sa te bucuri de sentimentul de libertate.

Sa vedem, in continuare care sunt beneficiile dar si aspectele mai putin pozitive ale unei calatorii cu masina personala:

AVANTAJE

Principalul avantaj al unui road-trip este ca poti schimba oricand traseul in functie de cum decurge calatoria. Asadar, daca vezi un indicator catre o zona pe care iti doresti sa o vizitezi sau un obiectiv turistic pe care l-ai omis din itinerariul tau, poti schimba traseul in mod spontan si sa te bucuri de o noua aventura. Nu uita sa-ti faci o revizie completa a masinii, pentru a te asigura ca poate sa faca fata drumului lung. Aici gasesti un magazin cu anvelope ieftine de unde poti alege modelul portivit, in asa fel incat sa eviti surprizele neplacute.

Posibilitatea de a opri si a face cate popasuri vrei, este un alt avantaj semnificativ al calatoriilor cu autoturismul porpiu. Daca ti-ai planificat un concediu cu familia, in care sunt implicati si cei mici, cu siguranta va fi nevoie sa faci mai multe opriri. De asemenea, ai posibilitatea sa-ti iei cu tine si animalul de companie fara a plati taxe in plus si a-l supune la disconfortul de a calatori in cala de avion.

Un alt avantaj semnificativ al calatoriei cu masina este posibilitatea de a savura frumusetea peisajelor, diversitatea culturala si acele decoruri specifice doar anumitor zone. Te detasezi, astfel, de destinatie, si calatoria va deveni un prilej de a descoperi si alte laturi ale tale, in contexte din cele mai diverse.

DEZAVANTAJE

Daca obiectivul tau este sa ajungi intr-o destinatie exacta, fara sa deviezi de la traseu, avionul, trenul sau chiar un autocar pot fi alternative mult mai convenabile. Ajungi, astfel, mult mai rapid in locul dorit, raspunderea este semnificativ mai mica, iar tu te vei putea bucura fara nicio grija de statul la plaja, sau de cutreierat muzeele si obiectivele turistice care te intereseaza.

Daca vrei sa calatoresti low-cost, masina personala nu e cea mai buna alegere. Dincolo de investitia pentru combustibil, vei fi nevoit sa platesti diverse taxe de autostrada, parcari, rovinete in cazul calatoriilor internationale, si alte cheltuieli neprevazute.

Oboseala acumulata dupa multe ore de condus, reprezinta un motiv pentru care foarte multe persoane aleg sa-si lase masina acasa. In orice mijloc de transport in comun poti sa te relaxezi ascultand muzica, citind o carte sau chiar dormind.

Am trecut in revista principalele avantaje si dezavantaje ale unei calatorii cu masina personala tocmai pentru a te putea decide care e genul de vacanta pe care ti-l doresti si de care te-ai bucura.

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/5d20kdvFCfA