Autospecialele pompierilor nu au putut ajunge la o casă în flăcări

Incendiu Casa mansarda*Incendiul, care amenința pădurea Grințieșului, a fost stins cu mașinile de medie capacitate, după mai bine de trei ore de luptă cu flăcările

Coșul de fum neprotejat față de materialele care ard ușor a făcut scrum dintr-o casă din Grințieș.

Incendiul a izbucnit sâmbătă noapte și a fost stins de 12 pompierii militari și 10 pompieri voluntari, singurii care au putut ajunge la locuința situată peste Bistricioara, la marginea pădurii. Forțele de intervenție au acționat cu două autospecială de medie capacitate, deși la misiune au fost trimise mai multe autospeciale mari, de la Detașamentul de Pompieri Târgu Neamț, dar care nu au putut trece peste podețul nesigur care asigura accesul la casă. A fost cea mai mare problemă, întrucât de la podeț la casă sunt aproape doi kilometri.

Când au ajuns pompierii și voluntarii, casa, în suprafață de 130 metri pătrați, cu parter și mansardă, ardea cu flăcări de peste 10 metri și exista riscul ca focul să ajungă la pădure. „La locul indicat s-au deplasat pompierii Gărzii de Intervenție Poiana Teiului cu două autospeciale de stins incendii, două motopompe transportabile și o ambulanță SMURD, membrii SVSU din comunele Ceahlău cu o autospecială și o motopompă și de la Grințieș. Pompierii au constatat că locuința tip parter și mansardă, cu suprafața de aproximativ 130 mp, era cuprinsă de flăcări ce se ridicau la peste 10 metri deasupra acoperișului și că incendiul era extins la o anexă a casei și la arbuștii din apropierea acesteia, existând pericolul ca flăcările să afecteze în scurt timp pădurea“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

La incendiu au ajuns o autospecială a pompierilor militari și autospeciala SVSU Ceahlău, ambele de medie capacitate. Când a văzut proporțiile incendiului, comandantul intervenției a cerut în sprijin două autospeciale, care au început imediat deplasarea de la Detașamentul Târgu Neamț. Cealaltă autospecială a pompierilor militari, de mare capacitate, nu a putut trece un podeț peste Bistricioara, aflat la peste doi kilometri de casa care ardea. „Conducătorul acesteia a verificat varianta de a trece prin râu, dar condițiile de teren nu au permis acest lucru și s-a întors la subunitate. Același lucru l-au făcut și pompierii care care începuseră deplasarea de la Târgu Neamț cu autospeciala de mare capacitate“, a precizat lt. Andrei Grancea.

Celălalt echipaj cu autospecială de medie capacitate a continuat deplasarea și a participat la stingerea incendiului. „Forțele – 14 pompieri militari și 10 pompieri voluntari – au acționat timp de trei ore și jumătate pentru a lichida incendiul, în urma căruia au ars casa, construită în principal din materiale combustibile (pereți din bârnă de lemn, placaj interior cu lambriu din lemn, acoperiș din astereală de lemn și înveliș din carton bituminat), bunurile in interiorul acesteia și o anexă (camera centralei termice, terasă și magazie) din cărămidă și lemn, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Cauza probabilă a incendiului: coș de fum amplasat ori neprotejat corespunzător față de materialele combustibile“, a mai spus ofițerul de presă.

Alimentarea cu apă a autospecialelor de intervenție s-a realizat din râul Bistricioara, de la aproximativ 200 metri de zona incendiului.

Sâmbătă, 19 martie, din cauza coșului de fum necurățat au mai avut loc două incendii, la Piatra Neamț și la Gherăiești. În aceste cazuri, pompierii au stins flăcările rapid, arzând doar funinginea de pe coșuri.

Cristina IORDACHE