A început şcoala cu emoţii, flori şi urări
La Piatra Neamţ oraşul a fost mai aglomerat decât în orice altă zi din an, încă de la primele ore ale dimineţii. Toate şcolile şi grădiniţele şi-au aşteptat elevii cu săli de clasă curate, cu manuale pregătite şi mici surprize, iar elevii şi profesorii, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, s-au reîntâlnit cu bucurie. Autorităţile judeţului au marcat importanţa evenimentului mergând fiecare la câte o unitate de învăţământ. În careurile şcolilor, emoţiile micuţilor preşcolari şi şcolari dădeau în clocot şi, copleşiţi de forfota din jurul lor, priveau pierduţi mulţimea de părinţi şi elevi, parcă mai numeroşi decât îşi închipuiau.
Festivităţile au început cu intonarea imnului ţării, urmat de un Te Deum, apoi oficialităţile invitate au ţinut scurte discursuri. La Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost prezentă Daniela Soroceanu, secretarul general al judeţului, fostă elevă a liceului, care a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean: „În numele preşedintelui Culiţă Tărâţă le transmit elevilor de aici că preşedintele Consiliului Judeţean sprijină învăţământul, educaţia, formarea, tot ceea ce este realitate, tot ceea ce este bun şi tot ce înseamnă educarea în spiritul unor valori care să ne readucă bucuria de a trăi şi de a fi români”.
În timp ce majoritatea şcolilor şi-au programat festivitatea pentru ora 9, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” deschiderea noului an şcolar a început la ora 10. Aceasta întrucât invitatul de seamă trebuia să ajungă de la Roman, prefectul George Lazăr participând şi la festivitatea de începere a noului an şcolar la liceele numărul 3 şi 5 din oraşul muşatin. În cuvântul său, prefectul de Neamţ a pus accent pe flexibilizarea învăţământului românesc în aşa fel încât performerii, elitele şi tinerii talentaţi să găsească suficiente argumente pentru a rămâne în ţară: „Suntem la un nou început de drum, iar educaţia în România este printre priorităţile guvernării actuale, pentru că învăţământul trebuie să aibă un rol important în dezvoltarea societăţii noastre, în păstrarea în România a tinerilor noştri, pentru că doar oamenii bine educaţi, bine formaţi de profesori pot să reuşească, pot fi modele şi trebuie să fie repere în viaţă”.
Din partea administraţiei locale a urat succes copiilor viceprimarul Aurelia Simionică: „Ca părinte şi ca viceprimar le transmit elevilor, profesorilor şi părinţilor să fie sănătoşi în primul rând şi să nu uite că şcoala înseamnă ceea ce popular se spune „ai carte, ai parte!”. Le doresc ca noul an şcolar să le aducă realizări, împliniri, multe bucurii şi părinţilor, dar mai ales copiilor. Fiecare etapă şcolară este importantă în viaţa elevilor, permanent importantă în viaţa părinţilor şi trebuie să recunoaştem că rezultatele acestor etape înseamnă foarte mult pentru noi toţi. Sper să fie un an bun, cu stabilitate în învăţământ, cu performanţă, în aşa fel încât de pe porţile şcolilor să iasă oameni foarte bine pregătiţi”.
Mihai Obreja, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, i-a felicitat pe toţi elevii deopotrivă şi i-a evidenţiat pe performeri: „Aş vrea să-i felicit pe cei care au optat pentru şcoala noastră, în voi ne punem speranţele, iar voi veţi avea un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă excelenţa şi performanţa. Îi felicit pe olimpicii naţionali şi mai avem un eveniment important pentru şcoala noastră, un rezultat extraordinar pe care vreau să-l menţionez aici – una din elevele noastre, acum în clasa a IX-a, Maria Cristina Dedu a obţinut bronzul la olimpiada internaţională de astronomie, cu meritul profesorului Grigoruţă Oniciuc”.
Din partea Inspectoratului Şcolar, profesoara Laura Banu le-a urat elevilor şi profesorilor realizări: „Sunt convinsă că fiecare are un vis, care poate fi realizat teaptă cu treaptă, aveţi aici cel mai bun colectiv de profesori din judeţul Neamţ, aveţi cei mai calzi părinţi, depinde de voi dacă veţi dori să realizaţi în acest an o treaptă solidă pe care se sprijină celelalte”.
Cristina IORDACHE