Autoritățile în alertă: Cod portocaliu de ger năprasnic și ninsori în Neamț!

25/02/2018

*Valul de aer polar a ajuns și în județul nostru
*”Siberia” din Moldova:ieri dimineață, pe masivul Ceahlău erau minus 22 de grade Celsius!
*Tot pe crestele semețe ale Ceahlăului, grosimea stratului de zăpadă măsura aproape un metru!
Pe ultima sută de metri, iarna schimbă foaia. Astfel, la sfârșit de februarie, un val de aer polar ne-a „pricopsit” cu temperaturi deosebit de scăzute, alertând autoritățile dar și populația, care s-a văzut nevoită să încingă sobele și centralele pentru a rezista valorilor „siberiene”. Ieri dimineață, la ora 8, în partea de munte a județului Neamț s-au înregistrat printre cele mai mici temperaturi din țară, respectiv minus 22 de grade Celsius. Tot pe masivul Ceahlău, grosimea stratului de zăpadă măsura 89 de centimetri.
Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări, respectiv de cod galben (pentru mai multe județe din partea de vest a României) și de cod portocaliu pentru  Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, avertizări valabile până la data de 1 martie, când vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi minime de chiar și minus 22 de grade Celsius. Conform ANM, în întervalul menționat, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade Celsius, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade Celsius, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig. De astăzi aria ninsorilor se va extinde, vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
Conform ANM, valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.
*Recomandări pentru populație, când temperaturile sunt deosebit de coborâte
În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, autoritățile sfătuiesc populaţia să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie ocolită expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. În cazul simptomelor de răceală, bolnavii trebuie să meargă la doctor. Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să se ferească de deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportati pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi nu trebuie utilizate instalaţiile improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
V. ANDRIEȘ