Autoritățile în alertă: cod galben de ninsori

*După Bobotează, un val de aer polar va scădea vertiginos temperaturile aerului, chiar și până la minus 25 de grade Celsius *Joi, pe masivul Ceahlău, grosimea stratului de zăpadă măsura 38 de centimetri *Salvamont Neamț atenționează turiștii să evite masivul în acest week-end * Polițiștii avertizează conducătorii auto să adopte măsuri specifice

Ieri dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vreme rea, respectiv ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În Neamț, în acest weekend, vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi minime care, în zona de munte a județului, vor scădea până la minus 20 de grade Celsius.

În prima atenționare de cod galben, valabilă până în această noapte, la ora 20, în județul Neamț va ninge, iar vântul va sufla cu putere. Conform ANM, în intervalul menționat, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune un strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei.

În al doilea cod galben, valabil până mâine dimineață, la ora 10, autoritățile din județul Neamț sunt avertizate de vreme capricioasă, respectiv intensificări ale vântului și ninsori viscolite. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.

Începând de vineri, 6 ianuarie, și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă, atât noaptea, cât și dimineața. Temperaturile minime ale aerului se vor situa frecvent între minus 25 și minus 15 grade Celsius.

Ieri, la ora 11, la Piatra Neamț erau 4 grade Celsius, iar la Roman și Târgu Neamț, cu un grad mai puțin. În județ, cele mai scăzute valori se înregistrau în partea de vest a județului, la altitudine, pe Ceahlău. Acolo s-au înregistrat minus 11 grade Celsius. Tot pe crestele munților, grosimea stratului de zăpadă măsura 38 de centimetri.

Ger spre cod roșu în Ceahlău, de Bobotează

O avertizare de temperaturi extreme în zona Masivului Ceahlău a fost lansată de Salvamont Neamț pentru perioada cuprinsă între 6 și 9 ianuarie.

Potrivit prognozei, temperaturile continuă în acest week-end să fie geroase, cu valori de -21…-23 grade Celsius, pe fondul unei viteze a vântului ce va depăși 80 km/h. „În aceste condiții, windchill-ul – adică temperatura resimțită de organism – se va situa în jurul valorilor de -52…-59 grade Celsius, valori care se situează, după echarturi internaționale și grila valorică a US Coast Guard cu care operăm noi, la limita dintre zona periculoasă și cea foarte periculoasă, echivalentul codului roșu. Chiar cu echipament special, timpul fizic permis unei echipe de salvare să intervină este foarte limitat.

Recomandăm turiștilor să evite în această perioadă deplasările în zona montană înaltă“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Totuși, pentru cei care vor să-și testeze pregătirea fizică și aleg să urce Ceahlăul, salvamontiștii le reamintesc că este interzisă staționarea în vânt pentru perioade de mai mult de 5 minute, ascensiunea să se facă pe trasee cu expunere redusă la vânt, evitarea deplasărilor după lăsarea întunericului când temperaturile scad și viteza vântului crește.

Alte precauții suplimentare ce trebuie luate țin de acoperirea permanentă a extremităților corpului, protejarea suplimentară a articulațiilor mâinilor și picioarelor cu parazăpezi și mănuși speciale, iar pentru protejarea feței să se poarte masca de vânt și ochelarii speciali de protecție. Sub nici o formă să nu consumați alcool înainte sau în timpul excursiei.

Serviciul Salvamont Neamț asigură permanență până duminică, 8 ianuarie, în bazele de salvare din Stațiunea Durău și Dochia din Masivul Ceahlău.

Atenționare de la polițiști pentru cei care circulă în condiții severe de iarnă

Polițiștii nemțeni recomandă participanților la trafic să țină cont de avertizarea meteorologică, de cod galben/portocaliu de ninsori și viscol, iar șoferii sunt sfătuiți să plece la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și de situația meteorologică existentă.

Este imperativ ca autovehiculele să fie echipate corespunzător pentru a circula în condiții de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional etc.). Este important să vă asigurați rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiți în caz de urgență, apelând cu mult calm numărul de urgență 112, precum și un încărcător sau o baterie de rezervă.

Toți conducătorii auto să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri care acționează pe arterele pe care se circulă îngreunat și să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

De evitat acționarea bruscă a mecanismului de direcție și a sistemului de frânare al autovehiculului. Asigurați-vă că funcționează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât și cele de climatizare/degivrare. Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen.

Nu uitați să păstrați o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față și evitați depășirile riscante, adaptând în permanență viteza la condițiile de carosabil.

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiți mai atenți la pietoni. Aceștia sunt mai puțin prudenți, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

ANDRIEȘ, Cristina IORDACHE