Aur şi la Balcaniadă

canotaj CM

* În total, canotorii pietreni au strâns în acest sezon 9 titluri mondiale, europene şi balcanice

Canotorii de la Piatra Neamţ au încheiat la Jocurile Balcanice, sâmbătă, cel mai bogat sezon internaţional din 2000 încoace. Reprezentantele Clubului Sportiv Ceahlăul şi Liceului cu Program Sportiv au câştigat medaliile de aur la junioare mari şi mici, în proba de 4 vâsle. Cu cele două titluri obţinute de Dorina Otea şi Ana Maria Grăpinoiu, la Belgrad, canotajul pietrean a ajuns la 9, din care cele mai multe, 5, au fost obţinute la Campionatele Europene de la Minsk.

„Este mult mai mult decât ne-am aşteptat. Ne-am dorit măcar un titlu din fiecare competiţie şi numai după Europene am avut cinci. Rezultatele nu sunt însă întâmplătoare. În spatele lor se află ani de muncă. În cele mai multe cazuri, reprezintă, de fapt, o confirmare. Surprize pot fi considerate aurul băieţilor la Europene şi ratarea fetelor la Mondiale, în 4 vâsle. Ultima, însă, a venit dintr-un ghinion teribil. La Otea, era aur clar”, a declarat antrenorul canotorilor pietreni, Valentin Gavril, care nu uită să menţioneze de fiecare dată şi aportul financiar şi moral al autorităţilor judeţene, şcolii sportive pietrene şi unor susţinători locali în atingerea acestor performanţe ale canotorilor.

La Mondiale, luna trecută, în proba de 4 vâsle, România a ieşit din lupta pentru medalii pe ultima sută de metri, dintr-o singură eroare, după ce condusese întreaga cursă şi nu mai putea fi ajunsă. În barcă se afla şi Dorina Otea, campioană europeană la Minsk şi balcanică la Belgrad, unde România a câştigat şi Cupa pe Naţiuni, cu cel mai mare număr de puncte.

Recapitulând, Minsk a mai însemnat aur pietrean la 4 vâsle băieţi- Nicu Bocancea, 4 rame fete- Ana Maria Grăpinoiu şi 8+1 fete- Andreea Sticea şi Antonia Cerbu. Ultimele două au câştigat şi titlul mondial, în aceeaşi probă, la Trakai, în Lituania.

„Nu am mai avut un astfel de palmares de prin 1999. Atunci, nu se organizau Campionate Europene, dar am obţinut mai multe medalii la Mondiale, cu Alina Tăbăcaru, Georgeta Rusu, Daniela Ţupu, Mihaela Mihai şi Alina Gavrilescu”, a amintit antrenorul Valentin Gavril.

Alina Gavrilescu a fost şi ultima canotoare a Ceahlăului care a participat la Jocurile Olimpice, în 2004. Speranţe mari la o reprezentare olimpică există şi la noua generaţie de performei. Patru dintre ei- Dorina Otea, Andreea Sticea, Antonia Cerbu şi Nicu Bocancea- vor trece, în această toamnă, la tineret.

Deocamdată, se bucură toţi cinci de o scurtă vacanţă, care se va încheia la începutul lunii octombrie.