Au început Jocurile Olimpice de la Rio

Prieteni, începând de astăzi și până pe data de 21 august, întreg mapamondul este conectat la cea mai mare competiție sportivă din toate timpurile, Jocurile Olimpice de vară, care în 2016 au fost repartizate orașului brazilian, Rio de Janeiro. Așadar, vă invit pe toți iubitorii sportului din județul Neamț să urmăriți competiția din America de Sud, o competiție care va reuni la start peste 10.000 de sportivi din toate colțurile lumii, ce se vor întrece în 28 de discipline sportive, inclusiv rugby în 7 și golf, acestea din urmă fiind incluse recent programul olimpic. Și cred că avem motive să urmărim competiția din emisfera sudică, în primul rând datorită faptului că județul Neamț are o reprezentantă la regalul sportiv din Brazilia. Este vorba de canotoarea Laura Oprea, sportivă originară din Nisiporești, care participă în premieră la o întrecere de asemenea anvergură. Canotoarea de 22 de ani, componentă a lotului național de canotaj al României, va concura în Brazilia în două probe, 8 rame cu cârmaci și două rame fără cârmaci. Laura Oprea a impresionat până acum la competițiile unde a participat, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de Tineret din 2013, a luat argintul și bronzul la europenele din 2014 și 2015, iar în acest an a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la începutul lunii mai.

După ce a fost felicitată și încurajată de președintele Klaus Iohannis, Laura Oprea și colegele de la lot a plecat spre Brazilia destul de încrezătoare și cu speranța că va reuși să cucerească o medalie. „Ne așteptăm la un loc cât mai bun, nu pot spune care, dar sper să fie cât mai bine în ambele probe, ținând cont că eu dublez anul acesta. Va fi destul de greu pentru mine că voi trage în fiecare zi, vor fi și zile cu două piste, dar eu zic că o să mă descurc, nu e prima oară când fac asta. Este prima mea participare la Jocurile Olimpice, sper să iasă totul bine la final și să ne întoarcem bucuroși în țară. Ne-am întâlnit și cu doamna Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, ne-a urat mult succes și să venim medaliați acasă. E așa o presiune pe mine, mai ales că și dublez, dar sper să mă descurc“, a declarat Laura Oprea înainte de plecarea spre Rio.

România va fi prezentă cu 95 de sportivi la competiția din Brazilia, iar delegația de la canotaj este cea mai numeroasă, cu 19 sportivi. În proba de 8 rame fără cârmaci, Laura Oprea va concura cu Mihaela Petrila, Ioana Strungaru, Mădălina Bereș, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea și Irina Dorneanu, iar Iuliana Popa va fi rezervă, iar la dublu rame fără cârmaci va concura alături de Elena Târlea. Jocurile Olimpice de vară au ajuns la cea de-a 31-a ediție, iar CIO (Comitetul Olimpic Internațional), au atribuit în premieră ca aceastea să se desfășoare într-o țară din America de Sud. Decizia a fost luată în anul 2009, la cea de-a 121-a sesiune a CIO, de la Copenhaga, iar celelalte adversare ale lui Rio de Janeiro au fost orașele Madrid, Tokjo și Chicago. Vor fi prezente 207 țări de pe întreg continentul și, în premieră, va fi prezentă și o echipă a refugiaților, formată din 10 sportivi, care vor concura sub un drapel special, și care vor purta speranța a zeci de milioane de oameni care au fugit de războaie și represiune.

La ediția din acest an, România are o delegație mai redusă, formată din doar 96 de sportivi, care vor concura la mai multe discipline, printre care și 2 campioni olimpici, Cătălina Ponor, la gimnastică, și Alin Moldoveanu, la tir. Cătălina Ponor a fost și port-drapelul României la ceremonia de deschidere care a avut loc azi noapte pe celebrul stadion Maracana. Cea mai în vârstă componentă a delegației României va fi atleta Claudia Ștef, la 38 de ani și 5 luni, iar cea mai tânără va fi înotătoarea Ana Dascăl, la doar 13 ani și 11 luni, iar pe lângă cei 96 de sportivi mai fac parte 6 rezerve și parteneri de antrenament.

Sportivii noștri ne vor reprezenta în 13 probe olimpice, iar singura echipă calificată la JO este cea de handbal feminin, unde pretențiile sunt destul de mari la obținerea unei medalii. De asemenea, țara noastră are și 4 sportivi care s-au născut în alte țări, Serghei Țvecov – ciclism, născut în republica Moldova, Dumitru Captari – haltere, născut în republica Moldova, Ivan Guidea – lupte, născut în republica Moldova, și Albert Saritov – lupte, născut în Rusia. Vă prezentăm mai jos sportivii care vor concura la Rio de Janeiro.

Atletism: Elena Cârlan, Paula Todoran, Marius Ionescu, Nicolae Soare – maraton, Elena Arsine, Clauda Stef, Ana Rodean – 20 km marș, Marius Cocioran, Narcis Mihăilă – 50 km marș, Alina Rotaru – săritura în lungime, Elena Panțuroiu, Cristina Bujin, Marian Oprea – triplusalt, Florina Pierdevară – 800 metri, Sandală Belgyan, Anamaria Ioniță, Andreea Miklos, Adelina Pastor – ștafetă 4×400 metri, Bianca Răzor – 400 metri, Andrei Gag – aruncarea greutății, Ancuța Bobocel – 3000 metri obstacole, Claudia Bobocea – 800 metri.

Canotaj: Constantin Adam, Vlad Aicoboae, Marius Cozmiuc, Toader Gonțaru – 4 rame fără cârmaci, George Palamariu, Cristi Pârghie – 2 rame, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Mădălina Bereș, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea, Iuliana Popa – 8 rame cu cârmaci, Elena Târlea (cu Laura Oprea) – 2 rame, Ionela Lehaci, Geanina Beleagă – dublu vâsle categorie ușoară.

Handbal: Valentina Ardean Elisei, Aurelia Brădeanu, Florina Chintoan, Laura Chiper, Melinda Geiger, Oana Manea, Ionica Munteanu, Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Gabriella Szucs, Camelia Hotea, Paula Ungureanu, Eliza Buceschi, Patricia Vizitiu, Denisa Dedu –rezervă, Mădălina Zamfirescu – înlocuitor în caz de accidentare.

Lupte: Alin Ciurariu, 98 kg, Ion Panait, 66 kg – lupte greco-romane, Emilia Vuc, 48 kg, Ivan Guidea, 57 kg, Albert Saritov, 97 kg – lupte libere.

Natație: Alin Coste, Robert Glință, Daniel Macovei, Marius Radu, Norbert Trandafir, Ana Dascăl.

Scrimă: Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman, Simona Pop – spadă individual și echipe, Mălina Călugăreanu – floretă individual, Tiberiu Dolniceanu – sabie individual, Loredana Dinu – rezervă spadă echipe.

Tenis: Irina Begu, Monica Niculescu – simplu și dublu, Andreea Mitu, Raluca Olaru – dublu, Horia Tecău, Florin Mergea – dublu.

Tenis de masă: Daniela Dodean, Elizabeta Samara – simplu și echipe, Bernadette Szocs – echipe, Adrian Crișan, Ovidiu Ionescu – simplu.

Tir: Alin Moldoveanu – 10 metri pușcă aer comprimat.

Gimnastică ritmică: Ana Filioreanu – individual compus.

Haltere: Andreea Aanei, +75 kg, Florina Hulpan – 69 kg, Dumitru Captari – 77 kg, Gabriel Sâncrăian – 85 kg.

Gimnastică artistică: Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Larisa Iordache – rezervă.

Cilcism: Serghei Țvetcov

Box: Mihai Nistor, +95 kg.

Mult succes sportivilor români!