* Între sfinţii care au trăit în judeţul Neamţ se numără Sf. Teodora de la Sihla, Sf. Ioan Iacob de la Neamţ şi Sfinţii Iosif şi Chiriac de la Bisericani
Duminica Sfinţilor Români este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor care au trăit sau au petrecut o vreme pe pământul românesc actual, ştiuţi şi neştiuţi. Este prăznuită în Biserica Ortodoxă Română începând din 1992 în a doua duminică după Rusalii, după Duminica Tuturor Sfinţilor.
Pe 20-21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea mai multor sfinţi români. S-a hotărât ca «de acum şi până la sfârşitul veacurilor, în întreaga Biserică Ortodoxă Română, să se numere cu sfinţii şi să se cinstească după pravilă cu slujbă specială şi cu acatist toţi sfinţii din neamul românesc, ştiuţi şi neştiuţi, pentru a căror cinstire se instituie „Duminica Sfinţilor Români”, care va fi aşezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându-se prin aceasta lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră de-a lungul veacurilor.» (Act sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române privind canonizarea unor sfinţi români, 20 iunie 1992)
În calendarul Bisericii Ortodoxe Române sunt pomeniţi peste o sută de sfinţi străromâni şi români. Lor li se adaugă zecile şi sutele de mii de sfinţi necanonizaţi, sfinţi neştiuţi de nimeni, care au stropit cu sângele lor pământul strămoşesc şi pentru nevoinţa cărora Dumnezeu mai ţine şi azi neamul nostru.
De-a lungul veacurilor, judeţul Neamţ a fost locul unde s-au nevoit mii de sfinţi români. Între cei mai cunoscuţi şi cinstiţi, la noi şi pretutindeni în ţară, se numără: Sf. Teodora de la Sihla, Sf. Ioan Iacob de la Neamţ, Sfinţii Iosif şi Chiriac de la Bisericani, Sfântul necunoscut de la Mănăstirea Neamţ, Sf. Paisie de la Neamţ, Sfinţii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, Sfinţii Rafael şi Partenie de la Agapia Veche, Sfântul Chiriac de la Tazlău şi Sf. Iosif de la Văratec.
Moaştele Sfântului Paisie de la Neamţ, găsite în urmă cu o lună
Cu ocazia sărbătoririi hramului Mănăstirii Neamţ, de Înălţarea Domnului, credincioşii s-au putut închina la moaştele Sf. Paisie Velicicovschi, aşezate, cu doar câteva zile înainte, în biserica Mănăstirii Neamţ. După cum informează agenţia de ştiri Basilica, la sfârşitul slujbei părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul mănăstirii Neamţ, a spus:
„Prin binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, s-a făcut cercetarea mormântului care se află în Biserica Înălţării Domnului, şi a binevoit Bunul Dumnezeu ca să descoperim sfintele moaşte ale Sfântului Paisie de la Neamţ. De aceea, cu bucurie mare vă putem spune că în data de 19 mai, anul 2014, s-a făcut aşezarea în raclă a osemintelor acestui mare îndrumător şi înnoitor al vieţii monahale. Este o binecuvântare faptul că ne putem închina sfintelor moaşte atât pentru noi, mănăstirea Neamţ şi întreaga zonă, cât şi pentru Bisericile surori din Ucraina şi din cele ţările celor 110 mănăstiri cu care Sfântul a ţinut legătura încă din timpul vieţii. În timpul cât a fost stareţ la mănăstirea noastră, Sfântul Paisie a avut sub ascultare 1000 de călugări de 23 de naţionalităţi. Putem spune că dubla denumire a Sfântului Paisie are un sens aparte, fiindcă el s-a păstrat până în zilele noastre şi aici la Mănăstirea Neamţ, cât şi în toate ţinuturile care s-au bucurat de prezenţa şi binecuvântarea lui”.
Cuviosul Paisie a trecut la cele veşnice la 15 noiembrie 1794, în vârstă de 72 de ani, şi a fost îngropat în biserica mare a Mănăstirii Neamţ. În anul 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a Cuviosului Paisie.
Irina NASTASIU