Atracția salariilor de mii de euro din străinătate

14/04/2017

*La data de 12 aprilie, în Spațiul Economic European, cele mai multe oportunități de încadrare erau în Malta, Italia, Cehia și Germania *Oferte generoase pentru șoferi, asistenți medicali și îngrijitori de persoane
În această perioadă, angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 789 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Malta, Italia, Cehia și Germania. Oferte generoase de lucru le au șoferii, asistenții medicali și îngrijitorii de persoane.
În prima țară, firmele dispun de 300 de joburi pentru șoferi de autobuz și încă 10 pentru lucrători în curățenie. În Italia este de muncă în domeniul medical, unde patronii vor să angajeze 100 de infirmieri, 100 de asistenți medicali generaliști, 40 de asistenți medicali și 40 de îngrijitori la domiciliu. Și firmele din Cehia vor să încadreze personal din România, inclusiv din Neamț, respectiv șofer de autobuz – 30, șlefuitor-pilitor – 20, sudor – 10, electrician auto – 5 și mecanic auto 5.
Din punct de vedere al diversității locurilor de muncă, Germania are cele mai multe oportunități de angajare, e vorba de 62 de slujbe. Câte 4 posturi le revin betoniștilor, excavatoriștilor, montatorilor de izolații clădiri și specialiștilor în sisteme de canalizare. Tot aici se mai găsește de lucru pentru operatori utilaje pentru construcții – 3 posturi, „chef de partie“ – 3, inginer testare echipamente semiconductoare automate – 3 și zidari – 3. Pentru următoarele meserii, angajatorii nemți oferă câte două slujbe: „commis de cuisine“, electrician în construcții, electrician în construcții cabluri, lucrător în construcții, maistru construcții rețele de cabluri, maistru hidroizolații clădiri, maistru construcții de drumuri și operator mașini. Firmele din această țară mai au nevoie de un bucătar, de „demichef de partie“, „demichef de rang“, dezvoltator software Backend, dezvoltator software Frontend, grădinar, instalator/montator țevi, instalator clădiri, lucrător în metalurgie decorativă, manager în construcții, maistru construcții civile, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, montator acoperișuri, muncitor în construcții din beton armat, operator pompe de beton, ospătar, sudor și tehnician electronist. Britanicii oferă 10 posturi de tâmplar/dulgher naval și 6 de lucrător în pepiniera de plante.
În Irlanda, companiile duc lipsă de personal cu următoarea pregătire: îngrijitor persoane – 3, coordonator atelier matrițe – 2, operator mașini de frezat CNC – 2, programator mașini de frezat CNC – 2, sculer matrițer – 2, asistent manager – 1 și operator mașini – 1. Firmele din Polonia vor 10 croitorese și un vopsitor auto, iar cele din Suedia 8 vopsitori auto. Și austriecii ne dau de muncă, respectiv 3 joburi de lăcătuș mecanic CNC și câte un post de inginer chimist, tâmplar, mecanic auto și sudor. Firmele iberice au libere locuri de muncă pentru: matrițer/ curățitor produse din plastic – două și încă două de operator turnare prin injecție produse din plastic. În Slovenia, angajatorii au vacante două joburi de lucrător acoperișuri și un post de bioinformatician/programator PYTHON, iar în Norvegia un loc de postdoctorand horticultură și un maestru preparare pizza.
Firmele din Belgia dispun de un job de desenator tehnic pentru construcții metalice, iar cei din Danemarca de un post de bucătar. În Olanda, angajatorii vor doar un culegător de sparanghel.

V. ANDRIEȘ