Atenție, substanțe periculoase în compoziția ojei!

*În cele 59 de produse analizate s-au identificat 119 substanțe, dintre care unele foarte periculoase

O manichiură impecabilă poate ascunde o groază de compuși chimici cu efecte dezastruoase în timp. Un studiu elaborat, în urmă cu câteva zile, de Asociația Pro Consumatori, a scos în evidență încărcătura chimică ridicată a multor produse de tipul ojei. APC atrage atenția că, în momentul în care aplicăm ojă pe unghii, substanțele chimice regăsite în interiorul produsului cosmetic pot schimba nuanța naturală de alb într-o culoare gălbuie-maronie, crescând predispoziția spre exfoliere sau rupere a unghiilor. Dar asta nu e tot. Produsele chimice se absorb prin unghii și piele și sunt inhalate, astfel încât pot genera intoxicarea organismului, generând, cu precădere, probleme renale.

APC a achiziționat, în perioada 25 martie – 30 martie 2017, din diferite structuri comerciale, 59 de lacuri și oje de unghii în vederea analizării compoziției chimice a acestora. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipa de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-a avut în vedere identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății.

59 de produse analizate, 119 substanțe, printre care CI 77266 (nano)

„O parte a organizațiilor societății civile insistă ca bunurile de consum care conțin nanoparticule să nu fie comercializate până când nu se dețin rezultate certe, credibile și cel puțin satisfăcătoare în privința riscurilor pentru consumatori și mediu. Nanotehnologiile practic nu au limite în aplicare, de unde și riscurile cu mult mai mari și mai greu de analizat și gestionat. Cercetările în acest domeniu sunt foarte costisitoare și de durată; trebuie știut că nu sunt create instrumentele și mijloacele pentru desfășurarea lejeră și operativă a intervențiilor la nivel molecular și atomic; mai trebuie înțeles că nu fiecare consumator are capacitatea să înțeleagă corect și calm ceea ce ar relata transparent laboratoarele de cercetare, motiv pentru care se practică o comunicare limitată. Cum ar putea să lase consumatorii liniștiți rezultatele unor cercetări privind efectele grave ale particulelor de dioxid de titan adăugate în hrana șoarecilor, când aceleași nanoelemente se adaugă și în pasta de dinți: nanoparticulele de 20 nm au produs inflamarea plămânilor animalelor de laborator. După astfel de experimente, s-au tras concluzii multiple: proprietățile nanoparticulelor nu sunt guvernate de fizica particulelor mari, ci de mecanica cuantică; nanoparticulele trebuie cercetate pe clase dimensionale, întrucât proprietățile variază de la o clasă de dimensiuni la alta; cercetările trebuie să fie temeinice și susținute; manipularea materiei la nivel de moleculă înseamnă intrarea într-un univers de incertitudini majore; menționarea componentelor din cosmetice trebuie neapărat să vizeze și componentele nanometrice. Vasta utilizare a nanoparticulelor în condițiile în care nu se cunosc decât foarte puține lucruri despre impactul lor asupra sănătății incită la întrebări asupra consecințelor, deși e suficientă informația că acestea pot produce diferite forme de cancer“, a spus prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

O indicație utilă: oja etichetată „5 Free“ este un pic mai bună

APC recomandă precauție în alegerea lacului de unghii. O indicație utilă este ca eticheta să conțină sintagma „5 Free“, ceea ce înseamnă că măcar cinci grupe din lunga lista a substanțelor toxice posibil a fi prezente în lacul de unghii sunt cu siguranță omise.

Lectorul univ. dr. Mădălina Săndulescu, de la Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză, Facultatea de Chimie, Universitatea din București, invită doamnele ca, înainte de a utiliza oja, să fie foarte atente și să verifice care este compoziția acesteia indicată pe eticheta producătorului. În cazul în care pe etichetă apare unul dintre compușii următori, susține că este bine să nu utilizeze produsul respectiv: aldehida formică (formaldehyde), toluen (toluene), ftalați (phthalates), rășina de formaldehidă (formaldehyde resine), camfor (camophor), parabeni (parabens), trifenil fosfat (triphenyl phosphate). Oricare compus din cele șapte categorii indicate este toxic pentru organismul uman. De la aldehida formică împreună cu derivatul său rășina de formaldehidă, ambele cu acțiune iritantă asupra pielii și atac direct asupra sistemului nervos, până la ftalați, parabeni și trifenil fosfați, promotori ai cancerului în organismul uman, toți acești compuși chimici prezintă pericol major de toxicitate. În general, sunt adsorbiți ușor la nivelul pielii urmând a fi „depozitați“ sau metabolizați. Ambele alternative prezintă riscuri pentru organismul uman, ei fiind compuși de sinteză artificiali. Adesea, se comportă ca inhibitori endocrini (atacă sistemul endocrin).

Cele mai periculoase substanțe chimice regăsite în lacurile de unghii

Cei mai periculoși compuși chimici care pot să apară pe eticheta lacului de unghii, conform APC, sunt:

* Dioxid de titan (CI 77891) – este un compus care în prezența radiației ultraviolete acționează drept catalizator (fotocatalizator) pentru reacțiile de distrugere a moleculelor organice din imediata vecinătate; teste au demonstrat faptul că provoacă în timp disfuncții ale creierului și aparatului reproducător;

* Negru de cărbune (Black carbone, CI 77266, nano) – este un pigment care se obține prin arderea incompletă a surselor de cărbune (ex. gudron); prezent sub formă de nanoparticule, el se adsoarbe ușor la nivel celular; teste realizate pe subiecți vii (cobai) au demonstrat că acest pigment disturbă funcționarea organelor interne și crește incidența cancerului.

* Stiren – este un compus cu numeroase consecințe asupra sănătății umane atunci când organismul este expus unui contact direct, prelungit sau repetat; în timp, apar consecințe mai ales asupra sistemului nervos central.

*Eteri ai glicolului (dipropilglicol dibenzoat și în general copolimeri ai glicolului) – se regăsesc în lista inhibitorilor endocrini.

*Hidrochinona – inhibă enzima numită tirozinază care produce melanina; experimental s-a demonstrat că acțiunea acestui compus asupra subiecților cobai a dus la apariția cancerului de piele; efectele minore pot fi de tipul dermatite și iritații ale pielii.

Geanina NICORESCU