Atenţie, recomandare de vaccinare pentru plecări în anumite state

20/09/2017

Autorităţile sanitare au emis, ieri, o alertă prin care se recomandă evitarea plecărilor în Liberia, Guineea sau Sierra Leone, întrucât în aceste state există riscul de infestare cu febra virală hemoragică, produsă de virusul Ebola.

Avertizarea vine pe fondul evoluţiei epidemiei cu care se confruntă în ultima perioadă statele din Africa de Vest. Pentru combaterea şi prevenirea răspândirii acestui flagel, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice şi s-au lansat campanii de informare a populaţiei. Nu în ultimul rând, cetăţenilor români care călătoresc pe teritoriul statului Sierra Leone li se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene. Malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate în Sierra Leone.

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Republica Guineea, Sierra Leone sau Liveria. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în aceste state. Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”, a transmis, ieri, Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat postat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De asemenea, se recomandă cu insistenţă încheierea unei asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă. Iar persoanele care se îmbarcă pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de Sierra Leone, lis e recomandă să manifeste foarte mare prudenţă faţă de riscul capturării navei de către piraţi.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Geanina NICORESCU