Atenţie, pericol de îmbolnăvire cu trichineloză!

22/12/2017

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ lansează un apel către populaţie să nu consume carne de porc ori de vânat neverificată trichineloscopic. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, de unele obiceiuri culinare.
Prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.
“Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinata de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic.Din fericire, până la această dată, nu avem înregistrate cazuri de îmbolnăvire”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ.
Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boala nu se transmite de la om la om.

Verificarea trichineloscopică, în pieţe şi la medicii veterinari de circumscripţie

“În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populaţiei să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar; să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a instrumentelor folosite; să pregătească carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit; în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale”, a mai precizat dr. Grădinaru.
Nemţenii trebuie să ştie că Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamt asigură examinarea trichineloscopică la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din: Piatra Neamţ, Piaţa Centrală, telefon: 0233210848, 0729072179; Tîrgu Neamţ, Piaţa Centrală, telefon: 0233-791404, 0742963450, Roman, Piaţa Ecaterina Teodoroiu, telefon: 0740575338. Programul de lucru este de luni până joi între orele 830 – 17 , sâmbăta 830 – 1600, duminica 830 – 1400, precum şi în circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă de la nivelul fiecărei comune prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi. Se asigură serviciul de permanenţă până pe 08.01.2018 la sediul Direcţiei sanitare Veterinare Neamţ, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0233-223259, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

Geanina NICORESCU