Atenție, otrăvuri cu acțiune lentă! Deodorantele „cu bilă“, „bombe“ cu toxine

 

* Aproape 80% dintre deodorantele tip roll-on analizate de APC conțin substanțe alergene și perturbatoare ale sistemului endocrin * Aproximativ un sfert dintre produsele analizate conțin clorhidrat de aluminium, o substanță cu potențial toxic asupra creierului! * O treime dintre deodorantele „cu bilă“ conțin BHT, un compus chimic cancerigen și care poate genera astmul la copii

 Asociația Pro Consumatori a dat, ieri, publicității, rezultatele analizelor făcute pe un eșantion de 31 deodorante tip roll-on, care se găsesc și în marile magazine din județul Neamț.

Specialiștii APC au achiziționat produsele luna trecută, din marile structuri comerciale. În urma analizării compoziției chimice a acestora au constatat că, în proporție de 77%, conțin substanțe care perturb sistemul endocrine și substanțe alergene În proporție de 23%, deodorantele „cu bilă“ conțin o substanță toxică pentru creier. Analiza a fost realizată de către o echipă de experți ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca, ce lucrează în cadrul unui proiect intitulat „Gândește în termeni chimici“, menit să-i ajute pe consumatori să evite substanțele chimice cu potențial nociv din produsele cosmetice.

Foarte important de menționat este că unii compuși periculoși identificați de APC chiar sunt menționați pe etichetă, dar denumirea lor nu ne spune nimic, nefiind de specialitate.

De aceea, nu ezitați să vă documentați înainte de a cumpăra un produs „de firmă“ sau care vi se pare mai atractiv pentru că i se face reclamă la tv!

Unele produse analizate conțin Triclosan, o substanță antifungică și antibacteriană, care poate modifica nivelul testosteronului în organismul unei femei, provocând apariția unor trăsături masculine (creșterea masei musculare, mărirea pilozității în zone cum ar fi fața, mâinile, pieptul etc.), iar în cazul bărbaților să crească nivelul estrogenului din organism, provocând sensibilități fizice sau psihice, stări de nervozitate și irascibilitate. Totodată, Triclosan-ul poate crește rezistența la bacteria. Utilizarea Triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014.

BHT (Hidroxitoluen butilat) există în 29% dintre produsele analizate. Acesta este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen și posibil perturbator al sistemului endocrin.
Conservanți care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10% dintre produsele analizate. Aceste ingrediente eliberează încet, dar continuu cantități mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanți sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomnie.

Siloxani (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe bază de silicon și sunt folosiți în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi și hidrata, motiv pentru care se regăsesc în cremele hidratante, pentru a facilita alunecarea deodorantelor solide pe piele. Sunt suspectați pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar și aparatului reproducător. Sunt nocive pentru mediul înconjurător.

Clorhidrat de aluminiu (există în 23% dintre produsele analizate) este un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent și deodorant. Deodorantele care conțin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritațiile sau coșurile. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii și poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.

Pe site-ul APC pot fi găsite denumirile exacte ale produselor care conțin acești compuși extreme de periculoși.

Geanina NICORESCU