*Proprietarii porcilor depistaţi cu larve vor fi despăgubiţi
În perspectiva încasărilor întru respectarea tradiţiei de sărbători, crescătorii de porcine se gândesc, deja, la câştigurile care le vor umple buzunarele în Ajun. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor le atrage, însă, atenţia să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta trebuie să verifice şi să certifice starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi va da sfaturi privind probele ce trebuie prelevate la sacrificare în vederea analizelor de depistare a trichinellei. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterniare Neamţ subliniază că şi anul acesta statul despăgubeşte proprietarii în cazul în care sunt depistate cazuri de trichineloză. Examenul trichineloscopic poate fi făcut atât la medicii veterinari de circumscripţii cât şi în pieţe, contra cost.
Medicii veterinari avertizează populaţia că, în cazul consumului de carne infestată cu larve de trichinella, efectele pot fi extrem de grave, cu fectarea sistemului nervos, până la deces.
„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului”, se arată în comunicatul DSVSA Neamţ. „Pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la direcţia veterinară, porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat şi înregistrat la medicul de circumscripţie”.
Reprezentanţii DSVSA Neamţ subliniază şi faptul că este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la „samsari” sau în locuri neaprobate sanitar veterinar. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele necesare, atât cumpărătorul cât şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a fi oferite despăgubiri.
De asemenea, este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Neregulile în domeniul siguranţei alimentelor vor putea fi sesizate prin apelare gratuită a Call Centr-ului ANSVSA 0800 826 787.
Geanina NICORESCU