Atenție la firmele fantomă sau la intermediarii care promit locuri de muncă în străinătate!

* „În România, persoanele fizice nu pot desfășura activitate de mediere a forței de muncă în străinătate“, avertizează Direcția Coordonarea Rețelei Naționale EURES, Acorduri și Relații Internaționale

Există destui țepari care profită de încrederea oamenilor care vor să lucreze peste hotare, promițând marea cu sarea, însă după semnarea contractelor credulii constată că firma respectivă s-a evaporat cu tot cu banii și comisioanele plătite ori, atunci când ajung în străinătate, salariile sau condițiile de muncă găsite diferă foarte mult față de cele promise în țară. Din acest motiv, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin Direcția Coordonarea Rețelei Naționale EURES, Acorduri și Relații Internaționale, sugerează ca atunci când vă aflați în căutarea unui job peste hotare, să apelați la rețeua EURES și să verificați dacă firma de plasare este înregistrată la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care își are sediul.
„Aducem în atenție numeroase situații în care cetățeni români, aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, au semnalat nereguli sau ilegalități constatate în momentul în care au apelat la serviciile unor firme private de plasare a forței de muncă sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activitații de mediere. În acest context, reamintim că accesul cetățenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face pe mai multe căi: prin rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forței de muncă sau prin căutare individuală. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, membră a Rețelei EURES, gestionează portalul național EURES, www.eures.anofm.ro, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe țări și ocupații, dedicate exclusiv cetățenilor români. Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite. Datele de contact ale acestora pot fi accesate la adresa: http://www.eures.anofm.ro/contact.php.
Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES www.eures.europa.eu, iar pentru înscrierea pentru un post este necesar să fie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE. Sugerăm cetățenilor care apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forței de muncă în străinătate ca, înainte de plata oricarui comision sau oricărei taxe, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din județul în care își are sediul firma, pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfășurată, să analizeze atent, înainte de semnare, contractele de muncă sau contractele de mediere care trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, republicată. Datele de contact ale inspectoratelor teritoriale de muncă le puteți accesa la adresa:https://www.inspectiamuncii.ro/contact. De asemenea, subliniem că în România, persoanele fizice nu pot desfășura activitate de mediere a forței de muncă în străinătate. Vă sugerăm, ca orice încalcare a prevederilor legale în activitatea de mediere a a forței de muncă în străinătate să fie sesizată autorităților competente“, precizează printr-un comunicat de presă Direcția Coordonarea Rețelei Naționale EURES, Acorduri și Relații Internaționale.

V. ANDRIEȘ