Atenție, a fost adoptat Statutul Elevului!

elevi* Elevul sau părintele poate solicita recorectarea unei lucrări scrise, reevaluarea fiind realizată de alți doi profesori * 50% reducere la tariful transportului în comun

Pentru prima dată după 1990, drepturile elevilor din România sunt structurate într-un Statut. Normativul a fost adoptat în data de 10 august 2016 și va fi aplicat chiar din anul școlar 2016-2017.

Prin acest ordin de ministru al educației sunt reglementate drepturile educaționale ale elevului, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare. O componență majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea școlară, documentul fiind elaborat de Ministerul Educației în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor și alte organizații reprezentative ale elevilor.

Cadrul didactic trebuie să justifice nota

Elevii nemțeni trebuie să știe că au dreptul la acces gratuit la educație în sistemul de învățământ de stat, dreptul de a beneficia de o educație de calitate în unitățile de învățământ, prin aplicarea corectă a planurilor-cadru de învățământ, dreptul de a fi consultați și de a-și exprima opțiunea pentru disciplinele din curriculumul la decizia școlii, aflate în oferta educațională, dreptul de a beneficia de școlarizare în limba maternă, dar și de a beneficia de un tratament nediscriminatoriu din partea conducerii, a personalului didactic/nedidactic sau a altor elevi, precum și dreptul de beneficia de manuale școlare gratuite și de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică.

Ordinul de ministru prevede, printre altele, un drept despre care până acum nu s-a vorbit: dreptul de a contesta rezultatele evaluării la lucrările scrise. Astfel, elevul sau părintele ori tutorele legal nemulțumit de notă solicită, oral, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în termen de maximum 5 zile de la comunicare. În situația în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul ori părintele poate solicita, în scris, conducerii unităților de învățământ, reevaluarea lucrării scrise, Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru soluționarea cererii directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitate, care nu predau la clasă și care reevaluează lucrarea scrisă. Media notelor acordate separate de cadrele didactice este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de cele două cadre didactice. Dacă diferența dintre nota inițială acordată de dascălul de la clasă și nota acordată în urma reevaluării este mai mică cu un punct, contestația este respinsă și nota acordată inițial rămâne neschimbată. Dacă diferența este de cel puțin un punct, contestația este acceptată. Ulterior, directorul anulează nota acordată inițial și autentifică schimbarea notei.
Elevii au și obligații, conform Statutului. Aceștia trebuie să frecventeze toate cursurile și de a se pregăti la fiecare disciplină, de a respecta regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar, de a avea un comportament civilizat și o ținută vestimentară decentă, de a elabora și a susține lucrări la nivel de disciplină și de a sesiza autoritățile competente de orice ilegalități, de a avea asupra lor carnetul de elev vizat la zi și de a-l prezenta cadrelor didactice pentru trecerea notelor și, nu în ultimul rând, de a restitui manualele școlare gratuite în bună stare.

8 călătorii gratuite dus-întors pe semestru pentru elevii care stau la internat

Elevul are și drepturi sociale, precum cel de a beneficia de 50% reducere la tariful pentru transport local în comun, pe tot parcursul anului calendaristic și dreptul de a beneficia de decontarea cheltuielilor de transport pe bază de abonament în cazul în care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Elevii care locuiesc la internat sau gazdă au dreptul la 8 călătorii gratuite dus-întors pe semestru – prin decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea acestora. Este stipulate și dreptul de a beneficia de burse sociale, de studiu și de merit, de performanță, precum și de ajutoare sociale și financiare în diverse forme, în conformitate cu prevederile în vigoare – însă acest drept nu prea a fost respectat până acum din cauza acestei chichițe legale care raportează bursele la limita fondului unităților școlare!

Există și un capitol intitulat „Drepturi de asociere și de exprimare“, în care, printre altele, este stipulate și dreptul la protest.

Geanina NICORESCU