„Atât, Moromeţii am învăţat şi asta mi-a picat”

bac1Bacalaureat 2015: caracterizarea unui personaj din operele lui Preda, Creangă sau Călinescu

Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut, ieri, prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat. În timp ce unii s-au pregătit intens pentru testarea la limba română, inclusiv prin meditaţii, alţii s-au bazat pe noroc. După doar două ore de la primirea subiectelor, o elevă de la Liceul Economic din Piatra Neamţ a predat lucrarea zâmbitoare, mărturisindu-ne la ieşirea din clasă că pur şi simplu a avut cel mai mare noroc din viaţa sa: „Atât am învăţat, Moromeţii lui Marin Preda. Şi chiar asta mi-a picat. Nu, nu vreau să vă spun numele meu pentru că mama ştie că am tocit toată materia…”.
Un absolvent al Liceului cu Program Sportiv, Alexandru Oltean, singurul de altfel din şcoală care nu are nici măcar o singură absenţă în toţi cei patru ani de liceu, ne-a declarat că a luat în serios acest examen şi s-a pregătit bine pentru susţinerea probelor, iar subiectele i s-au părut destul de uşoare. După ce trece de acest „hop” intenţionează să meargă mai departe la Cluj, la Kinetoterapie.
La proba scrisă la Limba şi literatura română, pentru profilul real-tehnologic, la primul subiect ab- solvenţii au primit un text – „Trei Generaţii”, de Lucia Demetrius – cu 9 cerinţe, printre care găsirea de sinonime, ilustrarea unor trăsături a genului dramatic şi comentarea unei secvenţe din text (total 30 de puncte). La subiectul al doilea a trebuit scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte, privind importanţa practicării unui sport la orice vârstă (30 de puncte). Candidaţii au avut şi de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Marin Preda, Ion Creangă sau George Călinescu, la alegere, la subiectul al treilea (30 de puncte).
La filiera teoretică – profilul uman, respectiv filiera vocaţională – profilul pedagogic, primul subiect a fost un text – „Ultima oră”, de Mihail Sebastian, pe baza căruia candidaţii au avut de răspuns unor cerinţe: sinonime neologice, rolul virgulei, sens conotativ, adresarea directă, modalitatea de caracterizare a unuia dintre personaje, trăsături ale genului dramatic şi comentarea unei secvenţe din text. La subiectul al doilea, concurenţii au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte, despre rolul scriitorilor în societate, iar la subiectul al treilea, au avut de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat, într-un eseu de 600-900 de cuvinte.
În premieră faţă de anii trecuţi, ministrul Educaţiei a anunţat că lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alt judeţ decât în cel în care este susţinut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lu-crărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie, aşa cum era prevăzut iniţial.
Ieri, pe la porţile liceelor elevii erau aşteptaţi cu „invitaţii” pentru înscrierea la şcoli postiliceale unde diploma de Bacalaureat nu este obligatorie. Cei mai mulţi dintre absolvenţi au luat, bucuroşi, broşurile…