Atârnat o oră deasupra hăului, noaptea, în Masivul Ceahlău

*Tânărul, la un pas de tragedie, a fost recuperat de salvamontiştii nemţeni

*Doar trei trasee sunt recomandate pentru ascensiune zilele acestea, din cauza zăpezii

Iarna s-a instalat, în sfârşit, şi a adus cu ea inerentele efecte: drumuri pline de nămeţi, întârzieri în trafic, greutăţi în comunicare. Apropierea sărbătorii dintre ani face ca Masivul Ceahlău să revină în atenţia iubitorilor muntelui şi a turiştilor care aleg să petreacă revelionul la altitudine. De această dată, având în vedere condiţiile meteorologice şi avertizările de vreme rea emise de specialişti, cei care şi-au propus să urce în masiv pentru a petrece noaptea dintre ani sunt sfătuiţi să se echipeze corespunzător, să-şi ia în bagaj schimburi adecvate şi să fie pregătiţi pentru o ascensiune dificilă, pe trasee cu zăpadă de câţiva zeci de centimetri, stratul de omăt putând creşte pe măsură ce va mai ninge şi viscoli.

Grupurile de turişti care au petrecut Crăciunul în masiv au coborât încă de duminică, fără incidente. Asta nu înseamnă că în perioada de aflux maxim nu au fost evenimente. Chiar în prima zi de Crăciun un bărbat din Iaşi a plecat să-l caute pe Moş Crăciun, probabil, şi a rămas blocat într-un perete de stâncă, în zona cascadei Duruitoarea. “În data de 25 decembrie, în jurul orei 17, am derulat o operaţiune de salvare dificilă şi cu grad ridicat de risc. Mai exact, a fost nevoie să intervenim pentru a scoate din perete, cu ajutorul tehnicii şi a echipamentului special, a unui tânăr de 28 ani, din Iaşi, care, dovedind o maximă inconştienţă, s-a căţărat pe o stâncă în zona cascadei Duruitoarea. Turistul a rămas agăţat de un brăduţ aproape o oră, până la sosirea echipei de intervenţie.Tentativa altor inconştienţi, de a încerca să-l salveze cu o funie improvizată din fulare înnodate, nu a mai fost pusă în practică, din fericire. Tânărul risca să cadă în gol de la aproximativ 17 metri”, declară Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Acesta a fost singurul incident din perioada Crăciunului înregistrată în Masivul Ceahlău,  poate şi datorită faptului că cei care s-au aventurat pe munte în această perioadă sunt montaniarzi, iar iarna s-a manifestat abia în ultimele două – trei zile, chiar şi la altitudine. “În ultimele 48 de ore stratul de zăpadă depus în zona montană a judeţului Neamţ măsoară aproximativ 35 de centimetri în jurul cotei 1.000 şi aproape 60 de centimetri la peste 1.500 de metri înălţime. Din cauza vizibilităţii scăzute, în data de 28 decembrie grupurile de turişti care au părăsit Masivul Ceahlău au fost atent monitorizate şi nu s-a înregistrat nici un eveniment”, mai spune şeful Salvamont Neamţ.

Pentru perioada următoare, turiştii sunt sfătuiţi să ia foarte în serios avertizările meteorologilor şi mai ales să se informeze din timp şi să-şi actualizeze datele legat de evoluţia vremii în zona de munte. Deocamdată, doar 3 trasee sunt disponibile pentru ascensiune în aceste zile de iarnă veritabilă.  “În data de 30 decembrie, turiştii care vor urca pentru petrecerea Anului Nou la cabanele din Ceahlău trebuie să adopte o conduită de iarnă în condiţiile unor trasee mai dificile, care implicit vor necesita un timp îndelungat de parcurs”, spune Raaul Papalicef. Traseele recomandate în această perioadă sunt Izvorul Muntelui – Lutul Roşu – Dochia, sau Izvorul Muntelui – Jgheabul cu Hotare – Dochia, dar şi din Durău – pe la Fântânele şi cabana Dochia dacă nu există fenomenul de viscol. “La acestă oră (n.n. – ieri dimineaţă) nu există condiţiile formării fenomenului de avalanşă.

Bazele de intervenţie Dochia şi Durău lucrează în regim de permanenţă până inclusiv în data de 4 ianuarie 2015”, mai precizează şeful Salvamont Neamţ.

 

Cristina Iordache