ATACUL ALBINELOR ÎN PĂDUREA MORENIULUI Victimele, în șoc anafilactic

Trei copii şi un adult au fost duşi de urgenţă la spital, în stare gravă, după ce au fost atacaţi de un roi de albine. Bărbatul ar fi vrut să adune nişte vreascuri, în urmă cu două zile, dintr-o pădure din Moreni-Roman, iar pentru că nu avea cu cine să-i lase acasă pe cei mici, i-a luat cu el, cu căruţa. În timp ce ce jucau, copiii -cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani- au dat peste un stup de albine. Cei mici au suferit reacţii alergice grave din cauza înţepăturilor, iar bărbatul, în vârstă de 30 de ani, a încercat să-i apere pe copii dar, inevitabil, a fost şi el atacat. Fiind alergic la înţepăturile de insecte, tânărul a intrat în stare de şoc anafilactic. Ţipetele celor mici au fost auzite de câţiva săteni aflaţi şi ei în pădure, după vreascuri. Unul dintre ei a sunat la 112, solicitând ajutor. Din fericire victimele se aflau aproape de marginea pădurii şi echipajul medical sosit la faţa locului a putut interveni rapid pentru a le acorda primul ajutor. În cel mai scurt timp posibil victimele au fost transportate la Spitalul Municipal Roman, pentru investigaţii şi tratament. Medicii ştiu că reacţie anafilactică se poate transforma rapid într-o problemă care pune viaţa în pericol. Efectele anafilaxiei asupra sistemelor respirator şi circulator pot duce la blocaj respirator, circulator şi stare de şoc. Pacientul îşi poate pierde cunoştinţa şi se poate afla în pericol de moarte dacă nu se începe imediat tratamentul.

Primele simptome ale unei reacţii anafilactice includ adesea arsurile sau senzaţia de mâncărime în gură, pe buze şi în gât. În plus, se poate produce umflarea feţei la nivelul ochilor, gurii şi buzelor, adesea corpul fiind „invadat” de blânde. Membranele mucoase din gură şi din gât se pot umfla şi pot apărea dificultăţi de înghiţire şi de respiraţie.

Alergenul poate declanşa şi o reacţie asemănătoare astmului în care căile aeriene se îngustează, făcând respiraţia dificilă. Anafilaxia poate afecta circulaţia, iar pielea copilului poate deveni palidă, rece şi transpirată. Rata bătăilor inimii (pulsul) creşte iar copilul este în pericol de a leşina. Alte simptome ale anafilaxiei sunt durerile de stomac, voma, diareea, crampele şi starea de oboseală extremă (letargie).

Părinţii copiilor care au avut în trecut o reacţie anafilactică ar trebui să facă un curs de prim ajutor, inclusiv resuscitare cardiopulmonară pentru a fi pregătiţi să facă faţă acestor situaţii.

Geanina NICORESCU