În așteptarea Binecuvântării de la Biserica Ortodoxă pentru înscrierea la definitivat

definitivat-profesori-examenCadrele didactice înscrise la examenul național de definitivat în învățământ, sesiunea 2017, au aflat, ieri, dacă au fost admise în concurs. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Neamț, doi dintre cei 129 de profesori înscriși au fost declarați respinși după examinarea dosarelor, motivul fiind vechimea insuficientă pentru participare.

Printre cadrele didactice admise se numără și câțiva profesori cu dosarele de înscriere incomplete, aceștia fiind la un pas de eșec dacă nu depun documentele solicitate până la data de 10 aprilie 2017. Astfel, un profesor de religie ortodoxă trebuie să obțină Binecuvântarea de la reprezentanții Bisericii Ortodoxe, altul trebuie să facă dovada absolvirii programului de pregătire psihopedagogică, unui profesor îi lipsește de la dosar decizia de repartizare pe post, iar altuia- certificatul de atestare profesională.

Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învățământul preuniversitar. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

În perioada 3-10 aprilie 2017, candidații admiși se vor prezenta la sediul inspectoratului școlar pentru validarea fișei de înscriere, având asupra lor cartea de identitate.

Așa cum s-a anunțat deja, noutatea majoră a examenului de definitivat 2017 o reprezintă data de desfășurare a probei scrise. Din dorința de a descongestiona programul cadrelor didactice în timpul vacanței de vară, Ministerul Educației a stabilit ca această probă să aibă loc în data de 20 aprilie 2017. Susținerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie care constă în două inspecții de specialitate la clasă și, în plus față de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal. Prin excepție, cadrele didactice aflate în anul școlar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspecțiile + evaluarea portofoliului), urmând ca proba scrisă să fie susținută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an, prevăzută de normele legale în vigoare.

Pentru a putea susține proba scrisă, pe lângă condițiile privind vechimea efectivă de predare și calificativul Bine sau Foarte bine – condiții care se mențin din sesiunile anterioare – candidații trebuie să îndeplinească și criteriul mediei. Mai exact, media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective. Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8 (opt), dar spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obținut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecțiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal și nota la proba scrisă.

Primele rezultate se afișează în data de 25 aprilie 2017. Contestațiile se depun în perioada 25-26 aprilie 2017. Față de sesiunea 2016, în sesiunea 2017, în cazul în care diferența – în plus sau în minus – dintre nota acordată de comisia de soluționare a contestațiilor și nota acordată de comisia de evaluare este mai mică de 1 punct sau egală cu 1 punct, rămâne definitivă nota acordată de comisia de contestații. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 aprilie 2017.

Geanina NICORESCU