Astăzi, Ziua Mondială a Mediului, serbată în şcolile nemţene

ziua mediuluiDuminică, la Bucureşti, are loc un marş pentru salvarea pădurilor României

Astăzi, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului, eveniment marcat în peste 100 de țări, având drept scop încurajarea și conștientizarea populației cu privire la necesitatea protejării mediului.

Tema din acest an a evenimentului este „Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă”.

Pentru a marca acest eveniment, APM Neamț organizează, în parteneriat cu reprezentanți ai Parcului Național Ceahlău, Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmașși Parcului Natural Vânători Neamț, sesiuni de informare adresate elevilor din unitățile de învățământ nemțene, privind importanța ariilor naturale protejate.

De asemenea, unităţile de învăţământ partenere în cadrul Programului Eco-Școala susţin activități educative pe teme ecologice, desfășurate în parteneriat cu APM, iar echipajele „Eco-Patrulei Şcolare” participă, astăzi, la acțiunea de salubrizare inițiată de Primăria municipiului Roman.

Nu în ultimul rând, activităţile mai cuprind desfășurarea unei acțiuni de conștientizare a cetățenilor pe marginea respectării prevederilor Legii nr. 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic de pe domeniul public ori privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, prin realizarea unor materiale informative.

Marş pentru salvarea pădurilor

Duminică, 7 iunie, va avea loc o adunare publică pe tema pădurilor din România, ca final al manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului. Punctul de întâlnire este fântâna de la Universitate, peste 2000 de persoane anunţându-şi prezenţa pe Facebook.

Adunarea publică este organizată de o coaliţie largă a societăţii civile, reprezentată, în principal, de Comunitatea Uniţi Salvăm, Coaliţia de Mediu din România (CMR) şi Coaliţia „Natura 2000”, informează organizatorii evenimentului.

„Atragem atenția  factorilor de decizie politică din țara noastră asupra faptului că nu mai suntem dispuși să tolerăm continuarea jafului din pădurile României, păduri care adăpostesc ultimele fărâme de natură sălbatică”, spun organizatorii evenimentului.

Între revendicările protestatarilor se numără: combaterea tăierilor ilegale, adoptarea unor măsuri drastice în cazul ilegalităților din domeniul achiziției și prelucrării lemnului; protecția Pădurilor Virgine, Cvasivirgine și a Parcurilor Naționale; elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea adecvată a Programului Național de Împăduriri; instituirea unor reguli de bune practici privind valorificarea lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale şi, nu în ultimul rând,  finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare.

Irina NASTASIU