ASTĂZI, ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR

 

Astăzi, toate ţările Europei sărbătoresc Ziua Parcurilor, întrucât pe 24 mai 1909 au fost declarate în Suedia primele 9 parcuri naţionale de pe continent. Această sărbătoare nu se referă la parcurile din oraşe, ci la ariile naturale protejate mari şi la parcurile naturale şi naţionale ale României, în ideea de a sensibiliza publicul cu privire la importanţa conservării şi protejării eşantioanelor reprezentative ale biodiversităţii şi ecosistemelor naturale.

Anul acesta, evenimentele ce vor marca sărbătorirea Zilei Europene a Parcurilor se vor desfăşura sub deviza „Priveşte cerul. Atinge un copac. Simte aerul. Regăseşte-te!”.

„Încă de joi am început să derulăm activităţi cu elevii de la şcolile din jurul masivului, cărora le-am prezentat informaţii despre ariile protejate şi despre însemnătatea parcurilor naturale. De asemenea, am făcut, la sediul nostru, prezentări pentru toţi vizitatorii, urcând împreună muntele. Scopul nostru este de a-i determina pe turişti, copii sau adulţi, să se implice în cunoaşterea şi protejarea biodiversităţii, să iubească şi să protejeze natura”, ne-a declarat Cătălin Gavrilescu, directorul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău

În România se află 28 de parcuri naţionale şi naturale care conservă ultimele ecosisteme sută la sută naturale de pe continent. Parcul Retezat a fost primul parc naţional, înfiinţat în anul 1935. Acestuia i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă alte 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Iniţiativa de a stabili la data de 24 mai Ziua Europeană a Parcurilor aparţine Federaţiei Europene EUROPARK, organizaţie care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate. EUROPARK a luat fiinţă în 1973, numărând, până în prezent peste 400 de membri în 36 de ţări europene.

Irina NASTASIU