Protagoniste vor fi actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu
Spectacolul va avea loc la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean
Intrarea se face pe bază de invitaţie
În întâmpinarea sfintelor Sărbători Pascale, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a pregătit pentru nemţeni un spectacol de înaltă ţinută artistică, încărcat de emoţie şi trăire creştinească.
Este vorba despre spectacolul „Armonii Pascale”, care se va desfăşura , începând cu orele 18.00, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean, avându-i ca protagonişti pe actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu. Versurile poeţilor Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic, Benone Burtescu şi Costache Ioanid se vor împleti cu armoniile imaginate de Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu şi Paul Constantinescu.
„Armonii Pascale” este un proiect derulat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” încă din anul 2009, organizatorii propunându-şi să sensibilizeze publicul nemţean prin intermediul artei, în aşa fel încât sărbătoare Învierii Domnului să poată fi simţită şi trăită cât mai aproape de spiritul ei.
Anul acesta, la iniţiativa lui Sebastian Crăciun, realizator la Radio România Cultural şi preşedinte al Asociaţiei Pro Valores, duminică, 22 martie, la salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea, a demarat Turneul Naţional „Armonii Pascale”.
Acest spectacol, organizat în parteneriat de Asociaţia Culturală „Pro Valores”, „Amena Studio” şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, se vrea a fi un mod al afirmării valorilor ţării noastre şi, de ce nu, un reper al vieţii culturale româneşti.
Sebastian Crăciun, promotorul acestui turneu naţional, declară că „artiştii, în periplu lor de dinaintea Sărbătorilor Pascale, vor ajunge în locuri încărcate de frumuseţe, de istorie, care pot servi în mod unic la punerea în valoare a creaţiei poetico – muzicale.”
După debutul de la salina Ocnele Mari, turneul “Armonii Pascale” parcurge un traseu care va cuprinde încă şase localităţi. Artiştii au susţinut spectacole la Castelul Peleş (28 martie 2015), la Iaşi (Palatul Unirii, 30 martie), urmând ca după evenimentul de la Piatra-Neamţ (31 martie), să ajungă la Slatina (Centrul Cultural “Eugen Ionescu”, 3 aprilie) şi la Palatul Mogoşoaia (4 aprilie).
Intrarea se va face pe bază de invitaţie emisă de către organizatori.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, de când a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (1995), la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europene a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin (1995) şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală UNESCO (2012). A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul „Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo” şi „Fuga”. Mare iubitoare a poeziei, daniela Nane a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în Bucureşti, la Ateneul Român, cât şi oraşe de pe întreg cuprinsul ţării. În luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului „Armonii poetice”.
„Mă bucur mult să aduc în faţa iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace şi dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoţie şi încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea şi nobleţea din suflete”, mărturiseşte Daniela Nane.
Pianista Ioana Maria Lupaşcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 şi 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia şi Turcia. Este o prezenţă constantă pe scene din Italia, România, Elveţia, Belgia, Turcia şi Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanţi: Jean François Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Păutza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda). A colaborat cu instrumentişti precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph şi Florin Paul. În 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu şi tot în 2014 ia naştere proiectul „Piano Tangou”. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalităţi ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007, este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Irina NASTASIU