Astăzi – prima zi a festivalului ”Ceahlăul”

02/08/2013

dans

Astăzi, în prima zi a Festivalului internaţional de folclor “Ceahlăul” 2013, pietrenii sunt invitaţi să participe la spectacolele programate pentru ora 19, în Piaţa Libertăţii, în scuarul Curţii Domneşti. Până atunci, organizatorii festivalului, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” şi Consiliul Judeţean, au pregătit un simpozion cu tema “Dansul popular, unicitate şi diversitate”, în cadrul căruia va va fi lansată culegerea de folclor coregrafic  „Gheorghe Rotariu – o viaţă închinată jocului popular”. Simpozionul este găzduit de Muzeul Cucuteni, începând cu ora 1500.

Mult aşteptata paradă a formaţiilor artistice participante la festival este programată de la ora 17, ansamblurile traversând oraşul pe traseul Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” – Muzeul de Istorie – Piaţa Ştefan cel Mare – Teatrul Tineretului – Curtea Domnească. De la ora 1900, pe platoul de la Curtea Domnească, va avea loc spectacolul folcloric prezentat de ansamblurile folclorice din România, Muntenegru, Grecia, Macedonia, Turcia, şi Bulgaria.

Ansamblul de dansuri populare “HAVSA BELEDİYESİ” prezintă dansurile Kırklareli din regiunea Edirne, Turcia. Formaţia a reuşit ca din 2009, când s-a înfiinţat şi până în prezent să obţină doar locul I. Din ansamblu fac parte o sută de dansatori, care au în palmares numeroase participări la festivaluri naţionale şi internationale. Conducătorul ansamblului este Gürkan Güzelharcan, iar directorul artistic este Derya Uz.

Ansamblul ”Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” este una din formațiile care reprezintă România în festival. Formația a fost înființată în 1971 și în cele peste patru decenii de activitate s-a consacrat drept unul din cei mai importanți păstrători și continuatori ai tradiţiei populare românești. Dansatorii nemţeni au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete. În prezent, conducerea muzicală a orchestrei din cadrul ansamblului este asigurată de către un profesionist desăvârşit, Ovidiu Şvarţ, muzician care de-a lungul vremii a colaborat cu Orchestra Radioteleviziunii, cu ansamblul „Doina”, „Doina Carpaţilor” (Iaşi), „Ciobănaşul”, „Arcanul” şi „Ciprian Porumbescu” (toate din Suceava). Soliştii Ansamblului, pe care îi veţi putea urmări şi în spectacolele celei de a XVI ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”, sunt Paula Andrei, Nicoleta Andrei, Andreea Barbu, Dorel Stoica, Ioan Hongu şi George Cojocăreanu.

Cristina IORDACHE