„Miercurea Alarmelor”

Mâine, 7 martie 2018, în intervalul orar 10-11.30, la nivel judeţean se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfășoară în prima zi de miercuri a fiecărei luni testări ale echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. La această activitate sunt planificate să participe Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; Structurile M.A.I. de la nivel judeţean; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ; Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Neamţ.
Semnalul care va fi introdus poate fi unul din următoarele: semnalul ALARMĂ AERIANĂ (se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele); semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE (se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele);semnalul PREALARMĂ AERIANĂ (se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele); semnalul ÎNCETAREA ALARMEI (se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut).
„Punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare şi modul de acţiune al autorităţilor locale pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei va fi verificată prin sondaj de către personalul unităţii. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență”, a precizat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Tocmai pentru a calma populaţia, pe cât posibil,, pentru sirenele electronice de alarmare, semnalul acustic va fi precedat de mesajul vocal: „Cetăţeni, acesta este un exerciţiu! Nu intraţi în panică!”.
Geanina NICORESCU