Astăzi, la RomanArt Gallery, Vernisajul expoziției fotografice „Roman, oameni și locuri”

13/08/2018

Iubitorii de artă fotografică sunt invitați astăzi, la ora 17.00, la RomanArt Gallery, unde va avea loc vernisajul expoziției „Roman, oameni și locuri”, semnată de romașcana Tatiana Mihailovici.
Aceasta este cea de-a doua expoziție a artistei, prima fiind organizată în luna mai, pe holul Primăriei Roman. Evenimentul este organizat în perioada Zilelor Diasporei, fiind deschis și românilor plecați peste hotare, care doresc să revadă orașul natal prin alți ochi. Expoziția reunește aproximativ 100 de fotografii ce prezintă obiective, locuri importante din municipiul Roman, dar și chipuri sau artiști prezenți pe scenele romașcane, cu prilejul diferitelor evenimente organizate în oraș.
„Sunt pasionată de fotografie de vreo câțiva ani, de când am găzduit timp de un an o franțuzoică venită într-un program Erasmus la școala la care eram profesoară pe atunci și care avea un aparat foto profesionist. Atunci am început să fac primele fotografii, mi-am luat primul aparat foto, mai mic, dar cu care am făcut și fotografii foarte frumoase. Am pregătit această expoziție cu imagini din municipiul Roman, pentru a creea o imagine a de ansamblu a orașului în an Centenar. Fotografiile mele nu sunt fotografii artistice, cele mai multe sunt fotografii-document, intens colorate pentru că eu iubesc culoarea, deoarece viața noastră este și așa destul de mohorâtă din cauza vremurilor pe care le trăim. În expoziție sunt doar câteva portrete în alb și negru pentru că eu nu știu să «scriu cu lumină» (cum spunea prof. Alexandru Paul). Am pregătit și câteva fotografii din spectacolele care au avut loc de-a lungul timpului la Roman. Fotografia de spectacol m-a fascinat mereu și mi-ar plăcea să învăț despre acest tip de fotografie. Și pentru că la toate evenimentele de acest gen se aduc mulțumiri persoanelor implicate, voi face și eu același lucru și mulțumesc tuturor celor cu care m-am intersectat de-a lungul vieții deoarece, așa cum spunea Maica Tereza, «unii oameni apar în viaţa noastră ca o binecuvântare, alţii ca o lecţie», iar eu am avut de învățat câte ceva de la fiecare persoană întâlnită. Am învățat de la părinți, de la profesori, de la colegi, am învățat de la mentori, dar și de la elevii mei”, ne-a mărturisit artista.

În perspectivă, expoziții cu fotografii din călătorii

Tatiana Mihailovici este absolventă a două facultăți (Facultatea de Inginerie Geologică și Geofizică și Facultatea de Geografie), care i-au „deschis gustul călătoriilor și dorul de ducă”, potrivit propriilor mărturii.
După absolvirea studiilor, a profesat o vreme ca inginer geolog prin Ținutul Secuiesc, apoi ca șef în domeniul Resurselor Umane, după care, timp de 20 de ani, a fost profesor de geografie. În prezent este angajată la Primăria Municipiului Roman, la serviciul de Organizare Evenimente unde, printre altele, trebuie să fotografieze toate evenimentele și activitățile în care este implicată primăria.
„Am o familie frumoasă, soțul este inginer electronist, șeful punctului de lucru RCS&RDS din Roman, iar fiica noastră, Ana, studentă în ultimul an la Facultatea de Sociologie din București, ar putea deveni o artistă în domeniul fotografic pentru că are un «ochi» format și face fotografii foarte frumoase”, a mai spus Tatiana Mihailovici.
Autoarea deține și două bloguri: evenimentezilnice.blogspot.com, care consemnează evenimente petrecute de-a lungul timpului și dordeducă2001.blogspot.com, în care redă, prin scris și imagini, impresii din vacanțele și călătoriile sale.
„Pentru viitor am în vedere și alte expoziții cu fotografii din călătorii și un proiect mai amplu despre care voi vorbi atunci când el va deveni o certitudine. Proiectele mele sunt ambițioase și, ca să-l citez pe George Eliot, «nu este niciodată prea târziu să fii ceea ce ai fi putut fi», a adăugat artista.
Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 30 august.
Irina NASTASIU