Astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

ziua drepturilor omuluiÎn fiecare an, pe data de 10 decembrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Această dată a fost aleasă pentru a marca adoptarea și proclamarea, de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a declarat Rezoluția 423, invitând toate statele membre să marcheze această zi, ziua așa cum cred de cuviinţă.

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită, de obicei, atât prin organizarea de conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, cât și de evenimente culturale și expoziții privind drepturile omului.

Totodată, Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este un prilej pentru a ne aminti de dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi, mai ales că, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România ocupă poziţia a şasea, la nivel global, în ceea ce priveşte rata avortului, cu un număr total de 100.000 – 128.000 de avorturi pe an.

Aşadar, iată, potrivit culturavietii.ro,  câteva extrase din textele tratatelor de drept internaţional care conferă drepturi copilului nenăscut:

“Copilul, având în vedere lipsa sa de maturitate fizică şi mentală, necesită protecţie şi îngrijiri speciale, inclusiv o protecţie juridică adecvată, atât înainte cât şi după naşterea sa.” (Preambulul Convenţiei asupra Drepturilor Copilului, adoptată de Adunarea generală a Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989)

“Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale.” (Articolul 3 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptată de ONU la 10 decembrie 1948)

“Fiecare fiinţă umană are dreptul inerent la viaţă. Acest drept va fi protejat prin lege. Nimeni nu va fi privat arbitrar de viaţă.” (Articolul 6.1 al Pactului Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 16 decembrie 1966)

“O sentinţă de condamnare la moarte… nu poate fi executată împotriva unei femei gravide.” (Articolul 6.5 al Pactului Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice, adoptat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 16 decembrie 1966)

“Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege.” (Articolul 2.1 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, 1953)

Irina NASTASIU