Asfaltul la Pipirig a început la kilometrul 2

12/07/2013

Marcel Pruna, pprimar Pipirig

* Oamenii l-au certat pe primar că n-a făcut treabă gospodărească

* “Le-am explicat că pentru bucata aia aveam alt proiect, dar ei o ţin pe-a lor”, spune Marcel Prună

 

În comuna Pipirig, sunt trei drumuri de mare trafic care musai trebuie asfaltate. La două se lucrează deja, la cel de al treilea încă se mai “moşeşte” documentaţia. Detalii ne-a oferit primarul Marcel Prună: “Am dat ordin de începere a investiţiei incluse în proiectul cu finanţare europeană integral nerambursabilă. Banii sunt alocaţi pentru asfaltarea a 3,5 km de drum din satul Pluton, drum care a fost distrus la inundaţiile din vara anului 2010.  Valoarea proiectului este de 1,5 milioane euro. Avem  întocmită documentaţia pentru a face prima tranşă de plăţi”.

Din păcate, acest proiect nu rezolvă în totalitate problemele produse de inundaţii în zona respectivă. Pentru restul de drum “mâncat” de ape, era făcut un alt proiect, aflat acum din nou în procedură de licitaţie. A doua, de altfel.  Că după prima licitaţie, câştigătorul a renunţat la lucrare. Renunţare care nu doar că a ţinut mult timp în loc asfaltarea drumului, dar a adus şi alte belele. În primul rând,  a trebuit refăcut studiul de fezabilitate, aproape toată documentaţia. Apoi mai e un aspect deloc de negijat! Proiectul pentru accesarea fondurilor europene vizează asfaltarea unei  porţiuni de drum de la “kilometrul 2” în sus, adică în continuarea proiectului întocmit iniţial, lucrarea la care a renunţat constructorul. “Asta a generat nemulţumire în rândul oamenilor”, spune cu amărăciune primarul Marcel Prună. “Unii înţeleg mai greu. Mulţi mi-au reproşat că nu am început asfaltul chiar de la drumul naţional, ci cu 2 km mai încolo. Le-am tot spus eu că pentru acea bucată aveam alt proiect, că banii erau aprobaţi, că trebuia să vină din altă parte. Le-am tot explicat şi cum e cu licitaţia deja ţinută, cum e cu renunţarea firmei în a face lucrările respective… Dar ei o ţin pe-a lor, că nu s-a început “gospodăreşte”, cu asfaltul chiar de la capătul drumului…”

Pe cel de al treilea dum, lucrările sunt “avansate”. Avansate numai dacă nu ne reportăm la kilometrul “zero” al acestei investiţii. Adică anul 2008, când au demarat lucrările. Este vorba de asfaltarea drumului Pipirig-Boboieşti, în proiect fiind prinsă o lungime de peste 9 km.  Ieri, se ajunsese cu asflatul până la kilometrul 7. Banii sunt alocaţi din fonduri guvernamentale, aşteptându-se cu mare interes continuarea acestei finanţări.

Tina CONDREA