Ascensiunea lui Dan Manoliu la Roman: de la simplu membru de partid, la președinte

DAN-MANOLIU Dan Manoliu a fost ales sâmbătă, la conferința municipală PSD Roman, președinte al filialei romașcane, conferință la care au participat 136 de delegați din 145 convocați, și 37 de invitați.

Noul Birou Permanent Politic, restructurat, arată astfel: președinte- Dan Manoliu, secretar executiv – Valerian Anghel, trezorier – Gheorghe Stoica, vicepreședinții- Iulia Havrici-Tomșa, Alexandru Rotaru și Eugen Pătrașcu, membrii: Eduard Corduneanu, Ilie Boloca, Oana Bulai, Dorel Irimia, Gabriel Luncanu, Romică Rotaru, Viorel Stan.

” Alți vicepreședinți vor trebui să muncească pentru a-și câștiga funcția”

-Domnule președinte, care sunt primii pași pe care îi veți face în noua calitate a dumneavoastră ?
-Trebuie să iau organizație cu organizație, pentru că am o evidență a membrilor de partid care este asumată de președinții organi-zațiilor locale. Am promis că voi face reconfirmările, ca să vedem cum stăm în mod real la Roman. Am 4 organizații care nu au președinți, în sensul că aveau președinți delegați și sunt aproape zero. Am format un birou din doar 38 de oameni nu 48 erau 48 de membri în BP cu 43 de organizații locale din care 4 n-aveau președinte. Am păstrat cei trei vicepreședinți care rezultă din statut – adică președinții organizațiilor de Pensionari, Femei și Tineret, urmând ca așa cum zice statutul, peste 6-7 luni să fac din o conferință, de data aceasta una extraordinară și să completez biroul până la 21, așa cum se prevede în statut dar și posturile de vicepreședinți. Unii membri primi niște sarcini le dau în primire un număr de organizații pe care să le dezvolte, să aducă noi membri, și, dacă cei 6-7 vor accepta stilul de lucru, putem spune că vom completa Biroul cu posturile de vice. Alți vicepreședinți vor trebui să mun-cească pentru a-și câștiga funcția, că și eu am plecat din simplu membru de partid, am trecut prin toate etapele. Mă voi consulta, peste șase-șapte luni, cu președinții orga-nizațiilor locale din diferite zone ale municipiului și voi vedea cine s-a remarcat în acest timp, nu voi lua o decizie de unul singur
-Ați stabilit vreun target pentru alegerile locale de anul viitor sau sunteți încă în perioada de reorganizare?
-Deocamdată nu vorbim de nici un target, încercăm să atacăm funcția de primar și încercăm, în principal, măcar să dublăm numărul de consilieri PSD pe care îi avem în prezent, patru plus unu pe care l-am recuperat.

Candidatul ideal: tânăr și fără prea multă politică

-Se conturează vreun candidat pentru Primăria Romanului?
-Deocamdată, nu, deocamdată sunt 3-4 nume de candidați, vrem să vedem ce zice lumea, eu cred că vom merge pe un candidat care a făcut mai puțină politică. Și, poate, undeva la un prag de vârstă undeva între 30-45 de ani, mizăm pe un nume nu neapărat sonor, dar cu bună reputație în oraș.
-Deja ați schițat un profil cert de candidat, cred că l-ați și ochit, știți cine este…
-De ochit l-am ochit, sper să fie și de acord. Asta e partea mea de părere. Mai sunt vreo trei posibili candidați care sunt în vizor, de aceea vom face un sondaj, dar nu sondajul de opinie clasic, cel căruia îi dai omului trei 4 nume în față, pentru că el, la repezeală sau doar ca să dea un răspuns, bifează la întâmplare un nume. Eu am pățit-o cu colegiul 6 pe sondajul comandat de PSD m-am trezit că liberalii care erau cu noi, ne luau oamenii care făceau sondaj și spuneau că sunt mai buni ei. Cât stau în colegiul 6 nu dau cea mai mare comună, care este Horia, altcuiva. Mergem pe media on line, prin presă, niște oameni discreți care să lansează un nume, să vadă ce se spune prin piață, să vadă ce se spune despre el.
-Cam ce procent din membrii care sunt înscriți acum la PSD Roman va fi reconfirmat?
-Eu cred că în jur de 90% vor fi reconfirmați, pentru că deja unii au fost sunați din cei 1706 și mai am 250 de adeziuni confirmate dar nu mai sunt băgați în evidențe, nu le-au mai dat carnete, nu i-a mai băgat nimeni în seamă și probabil că s-au supărat oamenii. Iarăși o chestiune interesantă: am președinți de organizații pe care i-am întrebat câți oameni au în organizație că figurează cu 60, să-mi-i spună pe blocuri, a spus că ” să vezi, că eu am 10 rude în alt loc, mai am vreo 10 în altă stradă…” Dacă facem așa, nu mai știm nimic. Spune-mi cine sunt aceia zece, chem președintele de organizație să-i preia pentru că oricum, la votare, ei vor vota acolo unde stau, degeaba îi iei tu aici, ce facem aici?

”Nu voi permite ca organizația să fie folosită ca mijloc de negociere”

-Cum au primit președinții organizațiilor locale conferința de alegeri? Cum îi vedeți dumneavoastră, pentru veți colabora cu ei în principal?
-Președinții organizațiilor locale au fost foarte entuziasmați în organizarea conferinței de alegeri, chiar dacă, la început, a existat o reținere, pentru că nu au mai fost convocați și consultați demult. Toți au fost de acord că timpul este foarte scurt, trebuie să începem pregătirile pentru alegerile locale și parlamentare. Vreau să fie clar că, atât timp cât voi fi președinte al PSD Roman, nu voi permite ca organizația să fie folosită ca mijloc de negociere sau mijloc de schimb pentru avantaje personale politice sau materiale. Este organizația lor, a membrilor, nu este a mea.
-Este o preceizare interesantă, ce v-a venit s-o faceți?
-Vreau să vă spun că au apărut zvonuri că lideri ai PSD Roman și lideri ai altor organizații au negociat și, la început, au fost unele suspiciuni, iar eu vreau să clarific acest lucru. Vina PSD Roman a fost că, în 2012, a scos foarte târziu candidatul pentru primărie, undeva cu o lună și jumătate înainte de alegeri. Ne pare rău, și Leonard Văcaru și-a sacrificat atunci cariera politică. El este foarte apreciat de membrii organizației ca unul din președinții care a adus un plus mare organizației municipale. Faptul că a fost scos cu întârziere nu i-a permis să ducă o campanie normală dar, la momentul respectiv, el s-a bătut. Din păcate, ceea ce nu se mai spune este că o serie din ideile lui au fost preluate și aplicate de noua administrație locală, inclusiv cu scăderea costurilor pentru energie, fiindcă administrația locală a plătit mai puțin după ce a cumpărat energie de la bursă. O altă inițiativă a PSD a fost cea privind acordarea de tichete sociale și aceasta a fost, încet-încet, preluată și asumată de actuala conducere din Primăria Roman.
– Un gând pentru membri PSD Roman?
-Acela să facem împreună echipă și performanță!

Activitatea Politică
2012 – Vicepreședinte Org. Județeana Neamț, Membru al Biroului Permanent Judetean, consilier județean la Consiliul Județean Neamț din partea PSD
2012- Coordonator Campanie Alegeri Locale și Refurendum, Golegiul6 – Neamt
2011 – Coordonator Campanie Alegeri Anticipate Parlamentare, Colegiul 6 – Neamț, Liviu Harbuz 2010-2012- Vicepreședinte Org. Municipală Roman
2009-2012- Membru al Consiliului Național PSD
2009-2012- Vicepreședinte Org. Jud. Neamț
2009 – Coordonator Campanie Electorală Colegiul 6 – Neamț
2008-2012- Consilier județean la Consiliul Județean Neamț din padea PSD
2008 – Coordonator Campanie Electorala Parlamentară, Colegiul 6 – Neamț, Victor Surdu
2006-2008 – Vicepreședinte Org. Municipală Roman
2004-2012- Membru al Consiliului Județean PSD
2004-2006 – Membru Comitet Executiv Org. Municipală Roman
2004 – Coordonator Campanie Electorală Parlamentară, Zona Valea Siretului, Neamt
2000-2004 – Președinte Organizație Locală PSD Roman
1999 – Membru PSD

Mariana OLTEAN TUDOSE