Arsene, reales președinte PSD Neamț

DSCN3992* Vlad Marcoci este noul președinte executiv, cu 80 la 18 voturi

Circa 100 de delegați l-au ales, ieri, pe deputatul Ionel Arsene, în unanimitate, președinte al organizației PSD Neamț, într-o conferință semi-publică, în care orice precauție de a nu auzi presa lucrările ședinței, în cea de a doua parte, a fost inutilă. Intrarea secundară a sălii mari a Consiliului Județean, nu e izolată fonic, dar asta are mai puțină importanță. Chiar președintele în funcție, înainte de a fi reconfirmat și foarte lăudat de omologii săi din alte județe, a spus că e cea mai bună sală.
De altfel, ce n-ar fi trebuit să se audă a fost rezolvat înainte de conferință, ba chiar unul dintre candidații la un post de conducere, Liviu Harbuz, deși avea trecut numele la prezidiu, nu a fost văzut.
În rest, trebuie să recunoaștem că PSD-ul a dat clasă PCR-ului, nici musca n-a zburat fără aprobare în timpul ședinței: prezidiul, comisii și comisioare erau pregătite dinainte. Sunt 17 posturi de vicepreședinte, n-au fost mai mult de 17 candidaturi, un post fiind rezervat învinsului – și acesta asumat și dinainte știut – din cursa pentru președinte executiv.

O conferință fără surprize, atât de bine pregătită, ca să nu spunem regizată, încât ne gândim dacă presa n-ar fi trebuit să fie rugată să rămână până la capăt, să vadă cât de bine merg lucrurile în PSD. Deputatul Ionel Arsene n-a întâmpinat nici o piedică reală, nici înainte, nici în timpul conferinței.

Au fost invitați președinții de organizații județene a partidelor politice din Neamț – nu știm dacă și cele din opoziție, pentru că nu a venit nimeni, nici de la PNL, nici de la PMP. Au venit, în schimb, co-președinții noului UNPR, proaspăt ajustat cu PP-DD, Constantin Iacoban, șeful în drept, și Ciprian Șerban, președintele interimar al partidului anexat. Iacoban: discurs concis, după principiul consacrat că ”cel mai bun discurs e cel mai scurt”. Ar fi fost doar o simplă constatare dacă asupra UNPR-ului n-ar plana suspiciunea de duplicitate, însă președintele UNPR și al Consiliului Județean Neamț a tranșat nu neapărat în favoarea fidelității, cât în prin prisma unei colaborări pentru progresul județului: ”Transmit un mesaj de solidaritate și sprijin al UNPR-ului, de colaborare, pentru binele cetățenilor din Neamț”. Mai bine de atât nici nu se putea spune, mai ales că șeful UNPR a lăudat-o pe ministrul Rovana Plumb în debutul discursului, pentru proiectele care s-au derulat cu sprijinul său în Neamț, dintre care unul de două milioane de euro.

A venit și Ioan Asaftei, co-președintele noului ALDE, formațiune rezultată din fuziunea PLR (Tăriceanu) – PC (Constantin). Este o practică a partidelor politice ca la conferințele județene să invite liderii celorlalte formațiuni politice, indiferent dacă sunt în alianță sau în opoziție.

Din cuvântările invitaților, o reținem pe cea a lui Dragoș Benea (Bacău), care a spus un adevăr concret, poate prea concret pentru conducerea PSD: Moldova a dat cel mai mare număr de parlamentari PSD, dar are cea mai proastă investiție pe infrastructură.

Domnul Benea să stea liniștit: până la Bacău, tot se mai ajunge, de la Bacău la Piatra Neamț, să plângă parlamentarii Neamțului.

Mariana OLTEAN TUDOSE