Armele la control!

22/10/2016

armepolitie* 14 nemțeni au fost amendați, iar doi au rămas fără autorizație port-armă

Peste 400 de nemțeni au fost controlați de polițiștii nemțeni de la Serviciului de arme, explozivi și substanțe periculoase.

Verificările au vizat modul în care cei care dețin legal arme și muniții respectă condițiile de autorizare. „Din luna august a acestui an, polițiștii Serviciului de arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul IPJ Neamț au desfășurat activități de verificare a deținătorilor legali de arme și muniție neletală înscrisă în certificatul de deținător. În această perioadă, au fost verificați 418 posesori de certificate de deținător armă neletală, urmărindu-se deținerea și securitatea acestor arme/muniție în conformitate cu prevederile legale, dar și îndeplinirea condițiilor legale privind transformarea armelor de panoplie“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoarea de 4.104 de lei, majoritatea pentru nerespectarea condițiilor de deținerea sau depozitarea armelor neletale. În plus, unui nemțean polițiștii i-au suspendat dreptul deținere, conform articolului 59 din Legea 295/2004 privind regimul armelor și a muniției și unui altui bărbat i s-a anulat dreptul de deținere a armelor neletale pentru că nu mai îndeplinea condiția prevăzută la articolul 57 alin.4 din aceeași lege, informează sursa citată.

Legislația în vigoare prevede, printre altele, la art. 60 alin.1, că persoanele care au procurat arme neletale în condițiile notificării prealabile au obligația ca, în termen de 5 zile de la data procurării, să se prezinte cu acestea la autoritățile prevăzute la art. 11 alin. (1), în vederea eliberării certificatului de deținător, iar la art. 61 se specifică faptul că posesorii armelor neletale din categoriile D și E din anexă au obligația să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reședință sau, după caz, la locul de rezidență, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea și să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Cristina IORDACHE