Armă găsită în peretele casei, după moartea foştilor proprietari

26/04/2018

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a fost solicitată, în seara de 24 aprilie, de un bărbat din Roman, care a descoperit o puşcă în timp ce demola o anexă a locuinţei abia cumpărate. Casa a fost achiziționată anul acesta, vechii proprietari fiind decedați.
“Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că municipiul Roman, B-dul Republicii a fost descoperită o armă. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care au ridicat o armă de tip ZB cal. 7,92 mm provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 20 metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.
Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire: să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate; să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite; să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice. De asemenea, muniţiile descoperite nu trebuie utilizate pentru improvizarea diferitelor dispositive.
Geanina NICORESCU